…a najveća među njima je ljubav.

122

Iako se čini da je bilo davno, moram priznati da je božićno vrijeme još u meni. Ne na onakav sulud način (koji me zna uhvatit s kuglicama, sjajem i ostalim đinđurijama), već kao trajni trag ljubavi koji moram podijeliti,  jer znate i sami da je sreća stvarna samo kad se dijeli.  Kao što sam već naglasila, osjećaj vremena „ljubavi i mira“ daleko je iza nas: koliko stvari je već natrpano u tih tridesetak dana, a sve nekako odvlače moju pažnju od bitnog, od Darovanog.

Kao svaki pravi student godinu brojim od rujna, od nekih prvih stresova. Ispiti, učenje i ostale obveze razvuku se taman do Božića pa onda tih nekoliko dana prejedanja, previše spavanja, ljenčarenja i gledanja filmova – prođe i nestane. Ove godine nije bilo ništa drugačije i nisam u božićno vrijeme uvela ništa novo ni posebno. Nakon dvadesetak dana vlastite misli dovele su me u stanje (ne)zahvalnosti. Prevrćući  po glavi proteklo vrijeme, malo po malo primjetih da sam se izgubila u vremenu, a novi rokovi koji će se tako slatko odužit do Uskrsa već prijete. I onda usred vrtloga vremena nađeš ljubav.

Znate ono kad u jednom običnom danu u najobičnijoj rutini, primjetite nešto što vas zaokupi , što vas raznježi. ..

Moje ime je Marija , imam 24 godine, završila sam Srednju školu za medicinske sestre, Fakultet za fizioterapiju, a  moja je najnovija zanimacija upisan Fakultet za predškolski odgoj. Kako bih platila školovanje već nekoliko godina radim na jednom štandu, prodajem čarape. Vjerujte mi svaki dan se pitam kako i zašto sam se našla tamo. Često ponavljam:  „Moje misli nisu vaše misli i moji puti nisu vaši puti“.  Svake se zime pitam zašto se smrzavam? I onda jednoga dana (kao i skoro svakoga dana) dođe do mojega štanda  baka i prosi. Naravno da prosi, točno već znam s kakvim pitanjima mi prilaze određene grupacije ljudi i svaki put kad ugledam nekog potencijalnog prosjaka obuzme me nervoza. Najprije moram ih odbiti, lagati da nemam novaca, a onda me uhvati grižnja savjesti jer novca imam pa na kraju uvijek iščupam neke kovanice. Naravno nakon toga poludim na sebe jer  mi trebaju ti novci. Ali ova me gospođa  oborila s nogu!  Prišla je tiho i još tiše izgovorila: „Hoćete mi dati jedne čarape, noge su mi skroz mokre, a vidite kako je hladno vani?“ Hoću-neću, morala sam joj ih dati. Na to je ona izvadila 2kn i nekoliko lipa i obasula me nizom blagoslova.

zakon_ljubavi

Vjerujte mi, od tada nije prošao dan da ona nije navratila, svakodnevno se zahvaljujući i blagoslivljajući me.  Svaki puta kad naiđe i popriča samnom , uvijek kaže kako nikada u životu neće zaboraviti da sam joj poklonila čarape kada joj je bilo jako hladno. S njom se i meni vratilo ono božićno vrijeme i razmišljanje o njemu.

Kako je netko spreman svaki dan biti zahvalan za jedne obične čarape?! Toliko da želi doći do onoga tko ih je poklonio i zahvaliti mu se?  A opet, i meni je netko darovan. Isus u malom djetetu za Božić, Isus u Euharistiji svaki dan, Isus u drugim ljudima… Nisam se ni približno toliko puta sjetila zahvaliti Darovatelju.  Zamislite cijenu tog dara. Ima li je ? Može li se izmjeriti našim očima, našim vrijednostima? Ili možemo zaključiti da je ta cijena ponekad i 2kn i nekoliko lipa?

Moram priznati da je taj događaj bio moj ovogodišnji Božić. To je bio moj dar, moj Isus koji mi govori da je tu , gdje god se ja okrenula ili kamo god pobjegla. To je moja darovana ljubav!

I na kraju svakog promišljanja sljedi zaključak; Ja sam ljubljena, darivana svaki dan. Moji darovi su neprocjenjivi, moje vrijeme s Kristom je neizbrojivo, moje odluke su od sada položene u Njegove ruke. Naravno nisam Nostradamus, ali mogu predvidjeti već skoru budućnost: predvidjeti  kako padam, kako ne stojim iza svojih zaključaka i odluka, kako opet pokušavam sakriti se od Boga, ali i predvidjeti  Milosrdnog Oca koji me uvijek iznova daruje. I to kako me daruje!

Na meni je da se trudim ljubav mu uzvratititi, da se čupam rukama i nogama, da se borim za tu neraskidivu vezu između nas dvoje. Moje riječi nisu dovoljne da se to opiše pa evo sv. Augustin će mi pomoći;…“Pa ipak ljubim neko svijetlo, neki glas,neki miris, neko jelo, i neki zagrljaj kad ljubim Boga svog:  svijetlo, glas, miris, jelo, zagrljaj svoga unutarnjeg čovjeka, gdje svijetli mojoj duši nešto čega ne obuhvaća prostor, gdje zvuči nešto čega ne odnosi vrijeme, gdje miriše nešto čega ne razasipa vjetar, gdje je tek koji ne smanjuje uživanje, gdje je čvrsti zagrljaj koji ne raskida zasićenost. To je ono što ljubim kad ljubim Boga svog.“

I na kraju odluka „da ću se popraviti i da više neću griješiti“. Razmišljam kako je samo lako izgovaram na kraju ispovijedi. Nije da je ne mislim – u tom trenutku milosti, kad u srcu znam da mi je oprošteno, nije mi teško Bogu obećati nemoguće. Obećajem mu da ću se truditi i boriti, da će mi u svakom trenutku biti na pameti, da se neću predati lijenosti, zavisti,oholosti, da ću mu vraćati malo po malo tu njegovu neizmjernu ljubav. A moja odluka počinje svaki dan: kad se probudim napravim znak križa, sklopim ruke i pomislim  Eto, Bog sad zna da sam Njegova!

Možda smiješno i djetinjasto,  ali to je moj najveći dar – da budem Njegovo dijete 🙂

7pi44576cr0

7 Comments

  1. Marija, dobrodošla na Portal…po jutru se dan poznaje…neka ti sve koumne budu ovako poticajne…;) hvala ti na predivnom svjedočanstvu 😉

  2. Baš lepo, poticajno, sa tvojim duhovitim primjedbama na životne situacije… Pohvale za tekst!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.