Božićne humanitarne akcije Zagrebačkog područja Frame

Članovi Frame Zagrebačkog područja su ovo došašće imali pune ruke posla. Brojnim su akcijama uljepšali ovo blagdansko vrijeme svima koji ih okružuju, šireći duh bratstva i franjevaštva.

Frama Virovitica

Frama Beč se za Božić pripremala na razne načine, ali najviše zajedničkom molitvom. Uz molitvu na susretima, svakom je framašu dodijeljena jedna osoba u bratstvu za koju je trebao posebno moliti. Osim toga, izrađivali su i prodavali adventske vijence.  Frama Bjelovar je izrađivala i prodavala čestitke od čijih su prihoda kupili pakete za najsiromašnije obitelji njihovog grada. Pekli su i kolače koje su potom humanitarno prodavali za Caritas. Tijekom cijelog došašća volontirali su i na Caritasovom štandu u centru grada.  Frama Karlovac je također pekla i prodavala kolače kako bi prikupila novac za Caritas. Frama Kloštar Ivanić najviše se orijentirala na pomoć najsiromašnijim obiteljima u župi. Novac je prikupljen izradom i prodajom adventskih vijenaca i ukrasa za bor. Od prihoda su kupljeni paketi namirnica koje su framaši zatim nosili potrebitim obiteljima. Frama Koprivnica imala je svoj štand na gradskom božićnom sajmu čiji je cilj bio upoznati građane s Framinim akcijama i djelovanjem. Na štandu su se prodavale i platnene vrećice s božićnim motivima kako bi se potaklo građane na čuvanje okoliša. Frama Virovitica tradicionalno je posjetila Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) djece s posebnim potrebama u kojem su izveli igrokaz koji su sami osmislili I nakon kojeg su dodatno zabavili mališane plesom i pjevanjem. Također, zajedno s mjesnim bratstvom OFS-a, posjetili su i dom za psihički bolesne osobe Borova čijim su štićenicima uljepšali božićno vrijeme.

Frama Koprivnica

Bratstva grada Zagreba su također bila aktivna.  Frama Dubrava već tradicionalno svake subote pomaže u pučkoj kuhinji u Jukićevoj što je činila i kroz ovo predbožićno vrijeme. Članovi ove Frame sudjelovali su i u Caritasovoj akciji „Za 1000 radosti“ pomažući u humanitarnoj prodaji božićnih jelki. Uz to, skupljali su novce za pomoć jednom čovjeku bez stalnih prihoda kako bi bio u mogućnosti kupiti drva za grijanje. Također su pomogli i udruzi Arka na njihovom dobrotvornom sajmu u crkvi sv. Jeronima u Maksimiru. Prodavali su i kalendare za sljedeću godinu kako bi prikupili novac za bratstvo. Frama Kaptol je skupljala novčane priloge od kojih je, uz pomoć mjesnog bratstva OFS-a, kupila osnovne namirnice i higijenske potrepštine za obitelji i samce u potrebi. Osim pomoći koju su pružili u obliku paketa, framaši su proveli neko vrijeme s tim ljudima, kako bi im dali do znanja da su voljeni i da nisu zaboravljeni, usprkos nedaćama koje su ih zadesile. Članovi Frame Leopold Bogdan Mandić subotom su odlazili u bolnicu za djecu s posebnim potrebama u Gronjoj Bistri gdje su se igrali s djecom i na taj im način malo uljepšali dan. Osim toga, bili su aktivni i u župi gdje su prodavali kalendare, čitali, ministrirali, pjevali u zboru i pomagali u kićenju crkvenog bora.  Članovi Frame Siget su, kao i svake godine, održala akciju „Pruži ruku bratu svome“ u kojoj su na Badnje jutro sastavili pakete hrane i odjeće (šalova) koje su zatim podijelili beskućnicima svoga grada, kako bi se i oni osjećali prihvaćeno i voljeno. Održali su i tradicionalne božićne radionice na kojima su se izrađivali ukrasi za bor, koji su se kasnije prodavali u humanitarne svrhe. Članovi Frame Sveti Duh tradicionalno su održali svoju „Adventsku akciju za siromašne župljane“. Skupili su hranu i higijenske potrepštine za 18 potrebitih obitelji. Uz to, s mjesnim su bratstvom OFS-a izrađivali i prodavali božićne čestitke. Posjetili su i Dom za umirovljenike Sv. Josip gdje su druženjem uveselili štićenike.

Podatke prikupila: Rea Vrandečić – Frama Siget

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.