Riječ koja izaziva šutnju, bol, ali i ponos: Vukovar!

Svaka Euharistija je zahvala Bogu za sve što nam je darovao: za sve što nam se događa i sve što jesmo. Ali je ujedno i sjećanje na jedan događaj, krvavi događaj koji se zbio pred oko 2000 godina. Događaj patnje, sramote, boli, poniženja,događaj smrti. Isto je tako događaj ljubavi, darivanja, događaj života: uskrslog života. Nanovo procvalog života, života koji buja u svjetlu mira, sreće i blagostanja.

No, kada danas odemo na sv. Misu, to će biti sjećanje na još jedan događaj, vrlo sličan ovome, ali vremenski i prostorno nama veoma blizu. Na događaj, ne pred oko 2000 godina, već pred oko 20 godina. Događaj sramotan, bolan, tmuran, događaj jedne drugačije smrti. Smrti čovjeka, ljudi, ali i smrti još više onih koji su taj događaj dopustili. Smrti onih koji su sve to izvršili. Danas se na Euharistiju okupljamo da odamo počast onima koji su bez krivnje, iznenada, nenajavljeno, ostali bez svega; onima koji su, a jer su morali, napustili sigurnost vlastitih domova i otišli u nepoznato ili su pod oružjem ostali i pokušali spasiti barem nešto. Na Euharistiju se danas okupljamo oko jedne riječi, ali koja mnogo govori, riječi koja izaziva šutnju, bol, ali i ponos: Vukovar! Čim je spomenemo, srce brže zakuca, mnoštvo sjećanja izvire.

Veliki Pavao u Poslanici Kološanima napisa: „i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo…“ (Kol 1, 24). I tako Pavao svojom patnjom čini da ljudi na ovom svijetu budu malo manje tužni, a malo više sretni. Patnja svakog čovjeka, ako se prihvati s ljubavlju, baš kao što je Krist s ljubavlju prihvatio svoj križ i tako spasio svijet, doprinosi spašavanju svijeta. Vukovar je Domovini dao upravo to: da preko njegovih stradanja, preko patnje, boli i smrti njegovih žitelja, ljubljena nam Domovina bude ljepše mjesto za živjeti. Zaboraviti Vukovar jednom Hrvatu jednako je kršćaninu zaboraviti Krista: temelj i razlog slobode i blagostanja.

I dok s ponosom izgovaramo to ime, dok se sjećamo svega što se događalo, spomenimo se svih onih koji su nam omogućili da danas dišemo slobodni zrak jedine nam Domovine Hrvatske. Sjetimo se imena koje do konca vjekova treba odzvanjati ulicama i trgovima svih gradova i sela gdje Hrvat živi. Molimo za sve poginule koji su u ime Vukovar i u ime hrvatsko utkali svoje živote. Krist koji je svojom boli i svojom smrću oslobodio čovječanstvo i čovjeka od paklenih vrata, neka milostivo pogleda na stradanja Vukovara i Hrvatske te blagoslovi stanovnike ovih prostora da u miru, radosti i blagostanju prožive svoj ljudski vijek.

Fra Filip Mimica

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.