Frama Drniš proslavila blagdan Svih Svetih

Frama Drniš i Savjet Mladih Grada Drniša organizirali su u srijedu 31. listopada molitveno bdijenje uoči blagdana Svih Svetih, pod naslovom ”Za nebo stvoreni”. Bdijenje je najviše organizirano zbog sve većeg odaziva mladih na poganski običaj ”Noć vještica”, tj. Halloween party, a zaboravlja se blagdan Svih Svetih te naši pokojni.

Početak bdijenja započeo je sa molitvom krunice u 17.30 sati, ujedno i zadnji dan listopadske pobožnosti. U 18 sati proslavili smo svetu misu koju je predvodio fra Mario Radman, župni vikar i duhovni asistent Frame, a u koncelebraciji je bio i fra Petar Klarić, župnik. U propovijedi fra Mario nam je objasnio što je to zapravo Noć vještica, znamo li uopće što nam ovo današnje moderno i potrošačko društvo time želi prikazati, koje (ne)vrijednosti nam se žele nametnuti time i smijemo li to u konačnici uopće na bilo koji način stavljati u kontekst naše svetkovine Svih Svetih? Stoga, naši mili pokojnici nisu nikakve vještice, nisu oni koji nas straše, nego oni koji su zaslužili naše poštovanje, naše molitve. Na kraju svoga razmišljanja fra Mario je potakao vjernike da svatko od nas si može postaviti pitanje želi li u slaviti Halloween ili istinski Holywin, istinsku pobjedu svetosti, pobjedu života nad smrću, pobjedu koja nam je dana Kristovom mukom na križu. Odgovor je sasvim jasan! Cijelu svetu misu je upotpunila Frama uz instrumentalnu i vokalnu pratnju.

Nakon mise bio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom kada su mladi bili u mogućnosti biti otvorenih srca, ”Oči u oči” s našim Otkupiteljem.

U nastavku programa slijedilo je zajedničko druženje uz agape i prikazivanje duhovnog filma ”Sveta Bakhita”. Naše ljubazne hostese dijelile su po želji agape gledateljima filma. Iako je film trajao više od 3 sata, mislim da nikome nije bio naporan zbog zanimljivosti sudbine Sv. Bakhite. Iako je prošla velike muke u životu, ljubav u njenim očima je uvijek bila prisutna. Odlučila je slijediti Krista kao redovnica, te ju je papa Ivan Pavao II. proglasio 2000. godine svetom, a njezin spomendan se slavi 2. veljače.

Svetkovinu Svih Svetih u župi Gospe od Ružarija –  Drniš, proslavili smo svečanim euharistijskim slavljem, koje je u popodnevnim satima u mjesnom groblju – Badanj,  predvodio župnik fra Petar Klarić. Nakon sv. mise župnik je molio molitvu odrješenja.

Župni vikar, fra Mario Radman, predvodio je euharistijsko slavlje u filijalama župe, Sedramić, te večernju sv. misu u crkvi sv. Ante. Već treću godinu zaredom Frama, Franjevački svjetovni red (OFS), krizmanici, Misijska grupa i Savjet Mladih Grada Drniša, organizirali su procesiju s upaljenim svijećama prema groblju u Badnju uoči obilježavanja spomena svih mrtvih.

Na putu do groblja, uz vodstvo fra Marija Radmana i s. Augustine, molili smo krunicu i pjevali razne pjesme. U crkvi sv. Ivana Krstitelja, fra Mario je u molitvi odrješenja, molio za sve pokojne a posebno za one kojih se nema nitko spomenuti. Nakon zajedničke molitve svi prisutni ostavili su svoje svijeće na grobove pokojnika, a potom se vratili u procesiji svojim kućama uz pjesmu djevojčica iz Misijske grupe sa željom da se ovaj događaj ponovi i sljedeće godine.

Neka  ova molitva našim pokojnima donese svjetlo Kristovo a nama bude putokaz i snaga na putu prema  tom Svjetlu – Kristu.

Josipa Labor, Frama Drniš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.