Kultura mrtvih Bogova

Večeras širom svijeta će se tradicionalno obilježiti “Halloween”. Vjerujem da je zabava zagarantirana, sa puno plesa i smijeha. Ali ono ključno pitanje je “Što to predstavlja za nas Katolike, kršćane?”

Prva stvar koja upada u oči jest ta da se taj “blagdan” slavi prije blagdana Svih Svetih. Vrlo važne svetkovine u Katoličkoj Crkvi. Zar je to slučajno? E pa nije, nije pali htio ništa drugo nego večer prije nego što slavimo spomendan svih svetaca Katoličke Crkve, da se jedna obezglavljena masa šeta, sa kosturima, “letećim” metlama i šta ti ja znam.

Drugi problem je simbolika cijelog festivala. Sami pogled na slike po Googlu vam sve može objasniti. Pa zar to nije svojevrsno slavlje demona? Prije se slavilo demone na način kojim mi danas slavimo tu tzv. “Halloween”.

U ovom kratkom tekstu želim vas upozoriti da je bolje da večeras provedete vrijeme na svetoj Misi, molitvi, pred Presvetim ili na kraju krajeva sa svojom obitelji. Mnoge kršćanske zajednice organiziraju bdijenja za mlade, pa vas potičemo da se i vi pridružite i odazovete.

Ante Marević, Frama Metković

 

 

3 Comments

 1. “Ali ono ključno pitanje je: Što to predstavlja za nas Katolike, kršćane?”
  Ante, izgleda da je ključno pitanje ostalo misterij na koje nisi baš dao odgovor.
  Imaš google koji spominješ, bogu hvala, pa ti preporučujem da istražiš otkud potječe taj običaj i neke druge informacije o samom običaju jer mi se čini da nisi baš upućen. Više sreće s drugim člancima!

 2. Možda bolje od google-a: http://verbum.hr/knjige/halloween-4625/

  Ono što je još bitno: ”U ovom kratkom tekstu želim vas upozoriti da je bolje da večeras provedete vrijeme na svetoj Misi, molitvi, pred Presvetim ili na kraju krajeva sa svojom obitelji.”

  To je to. A i meni je nekako bezveze samo kad pomislim da se zapali svijeća da bi se stavila u (ili pod) neku bundevu koja straši ljude. Čudna mi je ta pomisao: da se svjetlom plaši ljude.

  Ta u evanđelju piše nekako ovako: ”ne stavlja se svijeća da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak, da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Boga Oca…”

  A predvečerje svetkovine Svih svetih je odlično vijeme da preispitamo svoju svetost na koju smo pozvani, i da, u konačnici, baš tu večer činimo djela milosrđa i/ili žarko molimo, postimo ili sl., po uzoru na svece. Tako bismo, mislim, i življe proživjeli tu samu svetkovinu i dublje shvatili njezin značaj za nas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.