Revolucija ljubavi

Zasigurno vam je poznat onaj osjećaj kada nešto želite napraviti, ali jednostavno ne ide. Trudite se, ali ne uspjeva se ostvariti. Kao da imate dvije lijeve ruke. Nadalje, nastojite činiti dobro, a kao da učinjeno dobro nitko ne primjećuje. Borite se za istinu, a drugima kao da je stalo da se istina ne čuje. Želite hoditi u svjetlu, a drugi kao da vam gase svjetla. Želite se pobuniti protiv nepravde, ali iz grla glas ne izlazi. Želite susresti Krista, a drugi vam zakrivaju Njegovo lice. Želite biti radosni, a tuga vam srce nastanjuje. Želite biti s drugima, a samoća vas pritišće. Želite … a kao da. Zapravo naš život je pun suprotnosti. I na koju stranu će prevagnuti jezičac životne vage? Tama – svjetlo. Radost – tuga. Smijeh – suza. Društvo – samoća. Nada – očaj.

A mladi su nada svijeta. Toliko puta čujemo kako su mladi budućnost naroda, nada svijeta? Te riječi kao da su šuplje za ovo naše doba. Po svemu naš svijet nema budućnosti, nemamo se ćemu nadati. Mlade se sve više potiče na odlazak iz lijepe naše u neki drugi, bolji svijet. Moramo priznati naša Hrvatska je stvarno teška. Nije lako biti mlad u Hrvatskoj. Ali još je teže mladima na Bliskom istoku. Svakodnevni nemiri, nesigurnosti i sukobi. Papa je upravo tim mladima, a preko njih svakom mladom srcu na ovom svijetu, poručio ne samo da budu „mirotvorci” nego da se suprostave svemu što se protivi životu: pobačaju, nasilju, preziru drugih, nepravdama i ratu. Ohrabrio je mlade da traže ljepotu i teže dobrome. Pozvao je mlade na „revoluciju ljubavi“. Ljubav – to je osovina koja treba pokretati naš život. Ljubav – to je srce kršćanstva. To bi trebalo biti polazište i središte svakog srca mladog kršćanina. I revolucija ljubavi na koju Papa poziva je zadatak najprije za mlade ljude koji nisu opterećeni bremenom prošlosti, čije srce nije otežalo mržnjom, zavišću i zloćom.

Revolucija (lat. revolutio, “preobrat”) opisuje bilo koju brzu i dramatičnu promjenu. Na revoluciju se odlučuju osobe ili grupe ljudi koji ne žele nastaviti sa dotadašnjim načinom života kojim su živjeli. Žele živjeti novim i drugačijim životom. I ulažu sve, čak i po cijenu vlastitoga života kako bi započeli s promjenom. Da ne bude kao što jest. Da bude drugačije, bolje. Već sama riječ izgovorena unosi tračak nade, daje snagu i budi strast za novo, za bolje. A to je upravo potrebno našem čovjeku – promjena. Metanoja.

Kažu kako živimo u vremenu materijalne krize. Zapravo se radi o velikoj moralnoj krizi. Sam čovjek je u krizi. Stoga je ovo pravi trenutak za pokretanje revolucije, ali „revolucije ljubavi“. Vrijeme je za napustiti svoje „IMATI“ i vrijeme je za „BITI“. Biti osoba koja je prisutna za druge u nevolji. Osoba koja živi djela ljubavi. Stoga napuštam svoje sebično „JA“, odlučujem prestati predbacivati krivnju na druge, odlučujem živjeti suosjećajno i odričem se svakog opravdanja da ne živim odgovorno. Prekidam neprekidno kimanje glavom, prekidam sa nijemim promatranjem svega što se događa, ustajem protiv nepravde. Odlučujem se posvetiti svakodnevim malim djelima ljubavi. Ne želim samo promatrati i ništa ne činiti, ili povremeno, prigodno (Božić, korizma) nešto dobro učiniti. Želim se svakodnevno sa svojim dobrom suprostaviti zlu. Želim gledati Krista, a cijeli svijet Kristovim očima. To odlučujem.

I ja sam dio Revolucije Ljubavi.

7 Comments

  1. Baš sam neki dan razmišljao kako bi nas ova godina vjera trebala najviše naučiti ne vjeri, nego ljubavi. Jer vjera ostaje pasivna dok god je ljubav ne učini revolucionarnom.
    Hvala za nadahnuće! 🙂

  2. *** Biti prijatelj Bogu svom *** Duša,duh i telo,sve je Božje delo * Malo po malo,zbog sebe pre svega,ja jesam,oprostiti i osobi što rekla si,ili rekao si da nikada mogao,ili mogla oprostiti nebi;ovako nešto predivno je u očima Božjim * Nema ljubavi veće od ovog : ~ položiti život za prijatelja svog ~ * Nečije srce je slomljeno zbog sela mog,a možda je to samo bol moj * Ovaj proces nije loš,imajuci blagi podliv ispod oka svog,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog * Ja učiniti malo mogu tog,podeliti s tobom Isusa svog,a iskanjem očekivati isceljenje,zaborav i oprost,makar osobi jednoj * Na oči gleda čovek,u srce gleda Bog ; uvek sam s tobom sine moj * Pored zdravlja,radosti i sreće,od srca svog,želim ti da ostaneš uspešno nenadvladiv(a) u poslu i životu svom * Voli vas na nebu Otac i Bog *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.