Velika Gospa

Danas slavimo blagan Uznesenja Marijina ili Velike Gospe. Riječ je jednom od velikih blagdana u Katoličkoj Crkvi, a činjenicom da je ujedno i državni blagdan svjedoči velikom tragu pobožnosti prema Djevici Mariji u našem narodu.

Svojim uznesenjem Marija je dušom i tijelom prešla u Nebu, ka svojem Sinu. Tim činom završila je svoje poslanje na zemlji koje ju je od ponizne sluškinje dovelo do Kraljice!

Sami Marijin život je znakovit, jer na njezinoj poržtovnosti i predanju je stvoren puta ka Kristu, zato i kažemo da je Marija najbliži put ka Kristu. Njezina rođakinja Elizabeta je opisala u riječima: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!”. Mariju možemo nazvati velikom i onog trenutka kad je Bogu predano odgovorila: “Evo službenice tvoje, neka mi bude po riječi tvojoj.” To trenutka je započela nova era, dolazi novi poredak.!Taj “fiat” ima veliki učinak, Bog silazi u krilo Djevice, za naše se spasenje rodi i čini nas otkupljenicima svojeg tijela. Kroz cijeli svoj život Marija je uistinu pokazala velikom i svetom. Jer ne samo da je rodila Krista, pokazala je svoju iustinu veliku majčinsku brigu i ljubavi, te je postala uzor majkama.

U Otkrivenju nasuprot Zmaja, Bog podiže Ženu, simbola nježnosti i dobrote, ljubavi i mira. Žena u trenucima izgleda slabo i nemoćno pred zmajem, ali Žena odolijeva svim njegovim napadima i na kraju svojom dobrotom pobjeđuje Zmaja.

I danas trebamo Ženu, onu Ženu koja je prije mnogo godina u štali rodila Spasitelja. Trebamo Ženu koja će biti putokazat svim obiteljima. Trebamo Ženu koja će biti svijetlonoša svim narodima. Trebamo Ženu danas više nego ikad!

Ante Marević-Frama Metković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.