Roditelji BDM – sv. Joakim i sv. Ana

Božja milost i providnost u životu čovjeka, Božja bezgranična ljubav i dar nade koja je vjerna do kraja. Njemu kojeg ”Bog učini jakim” i njoj koja se ”odlikuje milosrđem” dan je prekrasan dar, malena djevojčica Marija. Joakim i Ana. Njihov život se ne spominje u Bibliji, no postoje zapisi u apokrifnom evanđelju, Jakovljevom protuevanđelju.

Po tom spisu Joakim bijaše vrlo bogat čovjek, a u duši pobožan i dobar. Imao je poseban odnos s Gospodinom. Prinosio mu je žrtve za oproštenje svojih grijeha. Pogođen gorkom istinom kako nema potomstvo, odlazi u pustinju te posti i moli Gospodina za milost, najljepši blagoslov s neba – dijete.

Ana, njegova životna družica, moli Gospodina za plodnost te daju obećanje da će ju prikazati u hramu. Bogu se zasigurno svidjela njihova vjera i nada koja je dosegnula svu ljepotu čovjekove nutrine. On je svrnuo svoj pogled na njih i poslao svoga glasnika, anđela. Dolazi još jedan trenutak Božje milosti i ljubavi, ne samo za Joakima i Anu, nego i za cijeli svijet – rođenje Marije, najljepše Gospođe čije je srce ”pravilo svetosti, ranjeno najvećom majčinskom boli, koje je ogledalo Srca Isusova, koje je u ljubavi jače od smrti…”

Ana i Joakim su primjer Božjih miljenika koji su svijetu dali najljepši dar – Majku Boga. Njihov spomendan Crkva slavi 24.srpnja. Posebnom štovanju sv. Ane pridonjela je knjiga Rasprava o pohvalama presvete Ane, Ivana Trithemiusa. Europski sjever u kojem se nalaze svetišta, Njemačka, Engleska, Francuska posebno ljube i štuju sveticu. Joakime i Ana molite za sve roditelje, životne partnere i nas kako bismo dobili vjeru i nadu od Boga, hrabro ju očuvali i živjeli, osjetili posebno štovanje prema Gospodinu, ljubili Ga upravo kako ste vi to činili.

Luka Gregurević, Frama Vukovar – Borovo Naselje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.