Blažena Marija od Propetog Isusa Petković

Današnja svetica je rođena u Blatu na Korčuli 10. prosinca 1892. u bogatoj obitelji Petković, bila je šesto od osmero djece. U četrnaestoj godini, nakon svete Pričesti, Isusu je obećala da će do kraja života biti njegova, već tada kao dijete u svom srcu je položila zavjet doživotne djevičanske čistoće. Uz sve obveze u roditeljskom domu, ona vodi tri vjerska društva i poučava djecu vjeronauk i osnovne predmete. Kada 1919. godine Blato napuštaju Službenice Milosrđa, Marija, na poziv tadašnjeg dubrovačkog biskupa i njenog duhovnog voditelja, Josipa Marčelića, preuzima skrb za tu kuću i nastavlja voditi sve što su sestre do tada radile. Na blagdan svetoga Franje, 4. listopada 1920. utemeljuje družbu Kćeri Milosrđa, Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Na redovničkom oblačenju dobila je ime Marija Propetog Isusa te je izabrana za vrhovnu poglavaricu družbe. Tako je u Blatu nastala izvorna hrvatska franjevačka zajednica Kćeri Milosrđa. Redovnice u Blatu su svojim radom uzdržavale i do tristo djece te pomagale udovicama i mnogim sirotima. Kada bi im nestalo njihovih sredstava, Marija bi išla u prošnju po Slavoniji i Vojvodini, a dobila je i pomoć od samog pape. Otvorila je brojna prihvatilišta u Slavoniji, Vojvodini, Makedoniji i Srbiji. Družba je počela djelovati i u Argentini, pa tako i danas diljem Južne Amerike živi i radi oko 250 sestara i Marija je tamo bila neko vrijeme i podučavala vjeronauk, ali i higijenu, šivanje i ostalo potrebno za život.

1952. godine u Rimu kupuje kuću za sjedište družbe i nakon toga 1961. godine predaje svoju službu vođenja, uvjerena da se treba posvetiti žrtvi i trpljenju, molitvi i prikazivanju Gospodinu, ali i dalje prati događaje vezane uz Crkvu i svoju družbu. Preminula je na glasu svetosti 9. Srpnja 1966. godine. Pokopana je na rimskom groblju Campo Verato, a 1998. njeni ostatci su preneseni u rodno Blato i pokopani u samostanskoj kapelici Krista Kralja. 20. Prosinca 2002. godine donesena je odluka o priznanju čuda koje se dogodilo po njenom zagovoru i proglašena je blaženom 6. lipnja 2003. godine. Čudo se dogodilo 1988. godine kada se podmornica peruanske vojne brodarice vraćala u bazu i sudarila sa japanskim brodom, te su nastale pukotine. Trojica mornara su poginula, a njih 22 se spasilo i to samim čudom, jer je dokazano da ljudska snaga ne može učiniti što su tada ti mornari učinili. Kasnije je poručnik Cottrina ispripovijedao da se on u tim teškim trenucima molio službenici Mariji Petković, jer su mu o njoj pričale njene sestre za vrijeme njegovog boravka u bolnici i zato je i uspio spasiti mornare.

 

Ova hrvatska blaženica cijelim je svojim bićem pripadala Gospodinu,hodila je kroz život, proživljavajući sve samo da bi u potpunosti služila Kristu. Imala je razne bolesti i jako je zanimljivo kako je jednom ozdravila nakon što se pričestila, svi su već bili pripremljeni za njezin kraj i čekao se trenutak kad će umrijeti, ali ona je potajice, bez da je ikom rekla, s vjerom otišla primiti Gospodina u svoje srce i ozdravila. Po mnogo čemu se može zaključiti da njezino ime baš odgovara njoj, ona se uobličuje s Kristom, tako je u svojoj 33-oj godini rekla svojim sestrama da ne spominju nikom kolika joj je zla nanio jedan čovjek, da on ne bi “izgubio dobar glas”, a naš Isus je na križu rekao: “Oprosti im Gospodine, jer ne znaju što čine” po meni je to vrlo slično i ne čini mi se kao puka slučajnost. Mislim da uz mnoge blaženike i svece imamo i Mariju od Propetog Isusa Petković, kojom se Dubrovčani iznimno ponose. Naša je zadaća ne samo zazivati ih, vapiti i tražiti, već ih slijediti, uzeti svoj križ i ići njihovim stopama, isto kao što su oni vjerno išli Kristovim. U tome je naš spas, ali i svih ljudi oko nas, sami znamo kolikom smo radošću ispunjeni kad se nečije lice ozari našom zaslugom i baš zato bi se trebali moliti blaženoj Mariji da je po njenom zagovoru što vjernije slijedimo.

Magdalena Kartelo, Frama Sv. Ivan Krstitelj – Zadar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)