Trsat – 20. obljetnica Frame u Hrvatskoj

Kako je slaviti rođendan u društvu 500-tinjak mladih znaju framaši. I to ne bilo čiji rođendan, nego Framin 20.-ti! Skupilo se mnoštvo iz cijele Lijepe naše iz svih područnih bratstava 2. lipnja na Trsatu, kako bi euharistijom, pjesmom i druženjem proslavili ovaj jubilej.

Od 1992.g. kada je Frama u Hrvatskoj “rođena” pa do sada, mnogo je mladih ljudi koji su oduševljeni Kristom pošli stopama sv. Franje i sv. Klare. Živeći evanđelje, svoju mladost (ludost) usmjerili su pravim putem – putem franjevaštva. Slavljeničku, rođendansku misu predvodio je jedan od začetnika Frame u Hrvatskoj, fra Ivan MatićJonny iliti Džoni.

On nas je sve animirao i potaknuo na daljnji rast u franjevaštvu. Nakon euharistije uslijedio je prigodan program obogaćem skečevima, pjesmom, filmićima iz “davne” ’96. g. i pozdravima Framaša iz cijelog svijeta. Na obljetnicu su nam se pridružila braća i sestre Framaši iz susjedne nam Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Euharistija, pravi framaški ručak (na travi), neizostavne rođendanske TORTE, veselje i prisutnost Duha Svetoga zasigurno nikoga nisu ostavili hladnim i ravnodušnim. Jedva čekamo svi taj 25.-ti framin rođendan. Gdje god nas život odveo, Frama će ostati u srcu. Zašto? Jer Isus je Frama, jer mi smo Frama.

Ana Malvić, Frama Našice

Ranom zorom krenuli smo put Rijeke. Stigli smo u 9:30, te je započela jutarnja molitva u auli Ivana Pavla II. Nakon molitve smo se svi malo opustili, međusobno upoznali sa framašima iz cijele Hrvatske i u 11:15 smo se uputili na svetu Misu. Bilo je predivno vidjeti toliko mladih na jednom mjestu kako zajedno mole i pjevaju. Vjerujem da su svi bili ponosni na sebe što su se odazvali i što su prisustvovali, usudila bih se reći svom drugom rođendanu.

Nakon svete Mise uslijedio je ručak i kratak odmor. Malo smo se okrijepili i nastavili dalje punom parom upoznavati FRAMU, sv. Franju i ujedno sebe same i put koji smo odlučili slijediti. Sve to uveličali su naši stariji framaši koji su svojim dolaskom podržali nas mlade i ispričali nam kako je to izgledalo prije. Kroz pjesmu, ples, predavanja i molitvu saznali smo još više o Frami, sklopili nova prijateljstva, primili predivne čestitke iz cijelog svijeta i tako obilježili taj veliki dan. Susret smo završili večernjom molitvom, nakon čega smo se zasladili kolačima. Tako je našem druženju polako došao kraj. Iako umorni i iscrpljeni sa osmijehom na licu smo se uputili svojim kućama. Hvala svim organizatorima koji su nas predivno ugostili i koji su se potrudili sve to pripremiti.

Sretan nam dvadeseti rođendan!

Anđela Rončević, Frama Šibenik-Meterize

1 Comment

  1. aaa napokon izvještaj sa Trsata :))

    Ana predivnoo =))

    Anđela također jako ljepo :))

    a organizatorima velikooo HVALA na svemu…bilo je predivno :))))))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)