SHKM 2012 u Sisku – “U svjetlosti hodimo” [FOTO]

Susretu hrvatske katoličke mladeži ove je godine domaćin bio grad Sv. Kvirina, grad na tri rijeke, Sisak. Šestoga dana u mjesecu svibnju, ranom zorom se okupilo nekoliko još blijedih, krmeljivih i pospanih framaša i ostale raje i s dogovorenih mjesta s osmijehom na susret krenulo.

U Sisku nas je dočekala predivna slika. Tridesetak tisuća mladih slilo se pred katedralu Uzvišenja Svetog Križa smještenu na glavnom gradskom trgu. More šarenih majica koje je krasilo sliku izgledalo je tako beskrajno i veselo. Svaka grupa nosila je svoju boju, ponosno, kao da nosi dres koji predstavlja njihovu momčad i bori se za neki veliki trofej.

Doista, borili smo se za nešto neizmjerno veliko – susret sa živim Bogom. Himna susreta, U svjetlosti hodimo, odjekivala je gradom, dok su se koraci pripadajuće koreografije još pomalo bojažljivo i nesigurno, ali srčano plesali. Grad je zamirisao veseljem, a građani koji su ispratili višekilometarsku procesiju neumorno su i oduševljeno mahali i pjevali omiljene tekstove.

 Svečano misno slavlje održano ispred crkve sv. Kvirina predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. „Ma koliko god su iskustva obiteljskog i bračnog života ponekad loša, nema na zemlji ljepše i svetije zajednice koju čovjek može stvoriti osim braka i obitelji. Ne bojte se odgovornosti u Crkvi, ono vas čeka to je vaš prostor, to je prostor u kojem vas Crkva zadužena od Isusa Krista uvijek hrani evanđeljem.“, riječi su koje smo čuli u propovijedi pomoćnog biskupa zagrebačkog, Mije Gorskog.

U duhu gesla susreta, biskup je propovijedao o Kristovoj moći rasvjetljavanja tame u kojoj smo zarobljeni pogrešnim željama i idejama, te nam je poručio da se ohrabrimo, jer s Bogom možemo više i bolje. Snaga Duha svetoga koja je prožimala okupljene mlade ljude bila je gotovo opipljiva. „Pođite svojim kućama obasjani Isusom, svjetlošću svijeta, i neka tako svijetli vaša svijetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega“, rekao je nadbiskup.

Osim radosti zajedništva koje smo posvjedočili na misnom slavlju, radost se prenijela i u obitelji koje su nam otvorile vrata svojih domova, kao i vrata svojih srdaca. Mjereno u osmjesima i sklopljenim novim prijateljstvima, zaključujem kako je susret uspio u velikom cilju – između svih obaveza koje mladi imaju, naći vrijeme za razmišljanje o vlastitom odnosu sa Svevišnjim, te se napuniti Duhom Svetim. Okupljeni u svojoj vjeri dokazali smo kako ima nade za hrvatski narod. Ima nade za poštenje i dobrotu. Tu nadu ne smijemo napuštati.

Križ, simbol SHKM, odnijeli su Dubrovčani u svoju biskupiju, kamo ćemo zajedno poći 2014. godine s Božjim blagoslovom. Hvala svima koji su nam ovaj susret omogućili, a onima koji nisu bili prisutni želim da se pridruže susretu u Dubrovniku, kako bi osjetili taj nezamjenjivi osjećaj zajedništva i puninu Duha Svetoga koji se osjeti samo na susretu hrvatske katoličke mladeži.

Ana Bertić, Frama Bošnjaci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.