Sveti Marko

Sv. Marko  evanđelist je o kojem se ne zna baš mnogo. Točnije, ono najznačajnije o njemu govori samo njegovo Evanđelje. No, predaja koja je slijedila novozavjetnim tekstovima mnogo je bogatija, već i stoga što se Marka smatralo osnivačem jedne od prestižnih crkava s početka kršćanstva, one u Aleksandriji. Prema predaji se saznaje da sv. Marko dolazi oko 65. godine u Aleksandriju i tamo postaje biskup. Kao biskupa Aleksandrije, stanovnici ga napadaju na oltaru, vežu ga oko vrata i tako vuku dok nije umro, na današnji dan 68. godine.

Ostaci sv. Marka u 9. stoljeću iz Aleksandrije su preneseni u Veneciju, gdje je između 1063. i 1073. godine sagrađena Katedrala sv. Marka. Jedna legenda kaže kako je zidar koji je sudjelovao u izgradnji, pao sa skele, ali je molitvom sv. Marku ostao nepovrijeđen. Zbog toga je sv. Marko zaštitnik zidara.

Blagdan sv. Marka Evanđeliste može nam biti krasna prilika da se duhovno što više sprijateljimo i s njegovim evanđeljem i sa Svetim pismom uopće. Tome neka pripomognu i ove misli!

Marko Plavčić, Frama Šibenik-Meterize

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)