Radost susreta u “Isusovim godinama”

Tražeći inspiracije na Frama portalu za novu kolumnu, čisto iz radoznalosti detaljno sam pogledao sastave svih mjesnih vijeća Frame u svim područnim bratstvima. Uf, brate, osim mojih riječkih framaša, na prste jedne ruke mogao bih nabrojati one koji sada slijede Isusa Krista po primjeru sv.Franje u nekom od ostalih bratstava Frame diljem lijepe naše, a čija imena mogu spojiti s licem (ajde, ako baš hoćete, točnije je na prste dvije ruke zahvaljujući svemogućem Facebooku). Što se imam tome čuditi kada je prošlo 8 godina kako sam prešao iz Frame u OFS, a čak 15 godina da sam kao maturant prvi puta došao na Framu. Čak su danas mnogi iz moje generacije, pa i puno mlađi, duhovni asistenti i asistentice u mjesnim bratstvima Frame.
I dok su mi srce i razum ispunili ti trenutci čuđenja u smislu „pa gdje je prije proletjelo to milosno vrijeme življenja u zajedništvu s Franjevačkom mladeži, definitivno najljepši period dosadašnjeg tijeka moga života“, ono što nadalje prevladava u meni je osjećaj zahvalnosti Bogu za sve to i mnogo više. Jer, gdje bih bio danas da me Njegova providnost iz besmisla života nije pozvala među najljepšu i najradosniju obitelj sinova i kćeri Siromaška iz Asiza!? Kako bih u protivnom shvatio da na ovom svijetu nisam sam, nego da mi je Otac nebeski darovao braću i sestre!? O, neizrecivog li bogatstva iskustva bratskog života!
Susret. Tolike prekrasne uspomene vezuju se uz tu riječ svih proteklih godina rasta kroz Framu. No, sve bi to bilo uzalud kad nakon jednog susreta ne dolazi onaj idući, koji donosi nešto novo, pokazuje da je uspomene moguće oživjeti i upotpuniti ih novim dragim licima, s kojih zrači neki novi darovani nam osmijeh Onoga koji sve čini da budemo istinski sretni.


I stoga se sada u „Isusovim godinama“ radujem proslavi 20. rođendana Frame u Hrvatskoj, 2. lipnja na Trsatu, s ništa manje ushićenja kao 18-godišnjak već sad davne 1997., koji se ne može nauživati blizine tisuću framaša u Svetištu Majke Božje Trsatske, koji slave Boga s pjesmom na usnama „Učitelju gdje stanuješ?“
Brate i sestro, tvoje te mjesto čeka na Trsatu, bez obzira došao ti na Framu još 1992. Ili pak dao prvi puta obećanje ove godine. Svaki od nas je, dio prekrasnog mozaika Božje ljubavi za ovaj svijet zvanog Frama. Ukoliko se 2. lipnja ne pojaviš na Trsatu, taj dio mozaika ničim se ne može nadomjestiti i slika koju je Slikar naslikao za vječnost, bit će okrnjena. Dođi da se možda tek upoznamo ili pak zajedno radujemo godinama koje smo proveli za-Jedno!

1 Comment

  1. Sike, kakve li milosti, kad jedan dugogodišnji framaš ( još uvijek framaš) čita ovaj tvoj članak koji su još pisao prije 2 godine.
    Istina braco, kuda su li prošle ove godine življenja u frami i franjevaštvu? I ja uvijek kažem, naljepše godine mog cijelokupnog života je moja mladost, jer nema svako prilike i mogućnosti za ovako lijepo iskustvo živjeti u jednom bratstvu kroz kojeg imaš priliku ŽIVJETI OTVORENO SVOJU VJERU; TO JE NEOPISIVA MILOST! I to uz tvoju najdražu pjesmu “Učitelju gdje stanuješ?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.