II. Područna škola za animatore i voditelje formacije Zadarsko-šibenskog područnog bratstva [FOTO]

U Kraju na otoku Pašmanu u samostanu sv. Duje od 13. do 15. travnja održana je II. područna škola animatora i seminar za voditelje formacije franjevačke mladeži Zadarsko-šibenskog područnog bratstva na kojem je sudjelovalo tridesetak framaša (većina s I. škole, ali i dio novih).

U petak oko 16 sati okupili smo se u Biogradu n/m, odakle smo trajektom krenuli prema Pašmanu, točnije mjestu Tkon, a iz Tkona u naše odredište, Kraj. Susret smo započeli euharistijom pa prijavom, te smo odmah dobili i svoje kuverte i nastavili dopisivanje sa prošle škole animatora. Nakon večere područni voditelj formacije Marko Plavčić je održao uvodni pozdrav, a područna predsjednica Lucija Kundid predavanje Kad se male ruke slože, kojem je glavna tema bila komunikacija, a čuli smo iznimno korisne i važne savjete. Sa tog predavanja smo donijeli zaključak da kad žena kaže NE ona tako i misli.

Prvi dan završili smo prekrasnim klanjanjem. U subotu smo imali dva predavanja. Prvo predavanje Sakramentalni život člana Frame pripremile su Iva Plavčić i Josipa Labor koje su nam pojasnile kakav bi naš život trebao biti i što su to zapravo sakramenti. Nakon predavanja imali smo rad po grupama, a pitanja su pripremili Mate Marić i Stipe Fantulin, gdje smo pričali o našem poimanju sakramenata i života. Za to vrijeme voditelji formacije su imali predavanje Pri-ručnik,  Za-jedno i osmislili su priručnik za voditelje formacije.

Nakon ručka smo razgledali samostanski muzej i imali malo slobodnog vremena. Uslijedilo je drugo predavanje Gubavac današnjeg vremena, u kojem su nam Antonia Jelena Lučev i Lucija Perinović nakon prispodobe o susretu sv. Franje i gubavca navele primjere današnjih gubavaca i zaključili smo da su današnji “gubavci” upravo oni koji osuđuju druge. Rad po grupama su pripremile Antonija Perić i Kristina Lozić.

Prije večere smo imali svetu Misu, a nakon, zabavnu večer koju su nam pripremili voditelji formacije i tako smo pokazali svoje znanje (Tko želi biti milijunaš) i pjevačko umijeće (Ne zaboravi stihove), te se nezaboravno zabavili.

U nedjelju smo poslije svete Mise održali završni plenum i nakon ručka krenuli prema trajektu i kućama. Otišli smo tužni jer se rastajemo, ali ispunjena i radosna srca, te sa sjajem u očima!!! Od sveg srca zahvaljujemo našima fra Ivanu Lukaču, Ivani Perić i voditeljima formacije koji su nam kuhali (da samo znate kako je ukusno bilo), a mi smo im pomagali perući posuđe i pospremajući. Naravno, veliko hvala fra Andriji Bilokapiću koji nas je primio i lijepo ugostio.

Skoro zaboravih, ovaj naš susret obilježila je priča o Pašmanskom zmaju i sapunica Ostrvo Tritamba (Ljubav je na Pašmanu) u kojoj smo mi imali glavne i nebitne uloge, ali iznad svega obilježilo ga je naše zajedništvo!

Magdalena Kartelo, Frama Sveti Ivan Krstitelj – Zadar

7 Comments

    1. Pašman – nezaboravan! Hvala na još jednom super iskustvu. 😀
      Tetka, super tekst!!!

  1. nezaboravan vikend pun zabave i pametnih zaključaka..nadam se da se vidimo uskoro na nečmu sličnom 😀
    Magdalena svaka čast tekst je savršenstvo <33

  2. Prekrasne uspomene… Ljudi svima vam hvala na svemu,jer tu radost,to zajedništvo treba doživiti,taj sjaj u očima triba viditi… Hvala! :))))) <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.