O ljubavi . . .

Iz Evanđelja po Mateju :

>> Dovedoše dakle Isusa pred dvor upravitelja. Upita ga upravitelj: „ Ti si kralj židovski?“. On odgovori : „Ti kažeš.“. I dok su ga glavari svećenički i narodne starješine optuživale, ništa nije odgovarao. Tada mu reče Pilat: „ Ne čuješ li što sve protiv tebe svjedoče?“ I ne odgovori mu ni na jednu riječ te se upravitelj silno čudio.

A o blagdanu upravitelj je običavao pustiti jednog uznika koga bi već htjeli.

Međutim, glavari svećenički i starješine nagovore svjetinu da zaište Barabu,  a Isusa da se pogubi.

Kaže im Pilat : „ Što dakle da učinim s Isusom koji se zove Krist?“ Oni će: „Neka se razapne !“

Onda vojnici upraviteljevi  uvedoše Isusa u dvor upraviteljev … Svukoše Ga pa zaogrnuše skrletnim plaštem. Spletoše zatim vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu.

Pošto ga izrugaše, svukoše mu plašt, Obukoše mu njegove haljine pa ga odvedoše da ga razapnu.

Izlazeći nađu nekoga čovjeka Cirenca, imenom Šimuna, i prisile ga da mu ponese križ.

I dođoše na mjesto zvano Golgota, to jest Lubanjsko mjesto, dadoše mu piti vino sa žuči pomiješano. I kad okusi, ne htjede piti. A pošto ga razapeše, podijeliše među se haljine Njegove bacivši kocku.

I staviše mu ponad glave krivicu napisanu: „Ovo je Isus, kralj židovski.“

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. O devetoj uri povika ISUS iza glasa: „ELI, ELI, LEMA SABAHTANI?“ To će reći „Bože moj, Bože moj , Zašto si me ostavio ?“ A neki od nazočnih, čuvši to , govorahu „Ovaj zove Iliju.“ I odmah pritrča jedan od njih, uze spužvu, natopi je octom i pruži mu piti. A ostali rekoše: „Pusti da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.“ A ISUS opet povika Iza glasa i Ispusti DUH !“ <<

Isus, iako nepravedno osuđen, ne otvara svojih usta. Prihvaća volju Očevu za spas svijeta, te uzeo na se teški križ, ali ne zbog sebe već zbog mene, tebe i svih nas.

Svom snagom i ljubavlju grli križ spasenja kako bi nam pokazao kolika je ljubav Njegova. Na putu tješi žene među kojima su i Njegova majka Marija te ponizna Veronika kojoj poklanja predivnu sliku svoga lica, Šimun mu pristaje nositi križ. Izranjen i bez snage pada pod teškim drvom križa, ali podiže se i uzima svoj križ da dovrši djelo spasenja. O Kako li je samo velika ljubav njegova. A kako li ti nosiš svoje drvo križa?

O ISUSE blaga i ponizna srca, kako li je samo velika ljubav tvoja, kada nas otkupljuješ smrću, smrću na križu. Daj nama mladima da u licu svakog beskućnika, siromaha i bolesnika prepoznamo Tvoje krvavo izranjeno lice kakvo si utisnuo Veroniki u rubac. Daj nam snage da uvijek možemo tješiti one koji su u nevolji, te da bespomoćnima uvijek pomažemo kao što je Šimun Cirenac tebi samome pomogao nositi križ.

Daj nam snage da budemo ponizni srcem, kao što si Ti bio kada si pristao podnijeti muku kako bi nas otkupio. Daj nam snage da uvijek ustrajno nosimo svoj teški križ, te da u njemu uvijek pronalazimo radost i ljubav. Neka nas na tome putu uvijek prati Tvoja i naša majka Marija. Amen.

Roko Mustać, Frama Sv. Ivan Krstitelj – Zadar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.