Duhovna obnova u Đakovu [FOTO]

Došao je i taj petak 16., dugo očekivani dan, dan kada se na jednom mjestu u srce Slavonije okupilo 130 framaša sa željom obnove svog kršćanskog i franjevačkog duha. Želeći si podsvjestiti kolikom nas je ljubljavlju naš Dobri Otac stvarao i koliko smo dragocjeni, pružili smo ruke i prepustili srce da nas Njegova ruka vodi ova tri dana.

Susret, pod nazivom “Čeznimo za Bogom i molimo srcem svetoga Franje” je započeo okupljanjem u Betaniji nakon čega je uslijedio i pravi početak ove obnove – Euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ivan Utješinović.  Iako se većinom nismo poznavali, zajedništvo kroz pjesmu i molitvu osjetilo se od samog početka Mise.

Sutradašnji dan započeo je molitvom i poticajnim predavanjem s. Gabrijele Damjanović, organizatorice ovog susreta. Nakon toga smo otišli u osamu na 20-tak minuta, gdje smo u tišini mogli zaroniti u dubine svog srca i osjetiti Božju prisutnost, razgovarati s Njime. Osjetili smo smirenost, blagost, unutarnji mir, došao nam je osmijeh na lice jer smo dobili unutarnju snagu da bi zagrlili čitav svijet.

Došao je na red i rad u skupinama gdje smo razgovarali o dojmovima o osami, te smo razmatrali jedan Psalam i napisali sobnu molitvu (za koju su nam rekli da smijemo biti slobodni jer “nitko neće čitati”) . Kada smo se vraćali u dvoranu Florentini dočekalo nas je puno balona. Prvo su svi bili zbunjeni, ali se ubrzo stvorio osjećaj dječje radosti. Svatko je dobio balon kojega je morao čuvati. Nakon ručka smo se zaputili do katedrale gdje smo, svatko na svoj balon, pričvrstili papirić s molitvom te smo tako svi u isti trenutak svoje najosobnije molitve poslali u visine, k našem Ocu.

Zatim je opet usljedio rad u skupinama gdje nam je bio zadatak na što zanimljiviji način osmisliti reklamu. Nismo imali temu niti neki poticaj. Sve je bilo ostavljeno na našoj kreativnosti . Zanimljiv zadatak za mala razigrana framaška stvorenja.

I tako pred večer je došlo vrijeme za pokorničko bogoslužje i vrijeme da predamo Bogu sve ono što nas sputava u širenju Božje radosti te očistimo našu dušu. Nakon Ispovijedi je uslijedilo Euharistijsko slavlje.

Daljni program je nastavljen s plenumom. Došlo je vrijeme da pred drugima prezentiramo naše reklame. Reklamiralo se svašta – od četkica za zube, pjesmarica, ribljih mirisa do samog Isusa. Tada je uz poticajan i dirljiv skeč na temelju Isusovog života iskazano: “Isus je zakon, zar ne? On zna odgovor i na ona pitanja na koja Google ne zna odgovoriti.” I kako onda ne imati Isusa za najboljeg prijatelja? Jedna nam je grupa kao plod razmatranja i dopuštanja da sam Isus djeluje u njima predstavila pjesmu koja je prihvaćena kao himna susreta na veliku radost svih sudionika:

ČEŽNJA ZA BOGOM
1. Moja duša čezne za tobom.
Moja molitva je iskrena.
Evo s mojih usana,
neka leti do neba, Bože moj.

Ref:
Tražim te, Bože moj.
Tražim te, jer sam Tvoj.
Želim čuti srce svoje.
Želim čuti Riječi Tvoje. 2x

Prijelaz:
Jer ti si sama milost Bože,
kada kleknem pred Tebe.
U tišini srca moga, Ti si kraj mene.

Večer smo završili s cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kada smo se mogli podsjetiti da nismo sami, da On zna svaki naš korak i da nas ne napušta kako nam i sam Psalam 139. govori: „Ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ.“ Dopustili smo mu da nam upozna srce, da upozna naše misli da ako idemo putem pogubnim On če nas vratiti na put vječni.

Nedjelja je započela s jutarnjom molitvom nakon koje smo slušali svjedočenje Ane Mlinarić, jedne od prvih hrvatskih članica frame. Govorila je svoje dojmove o Frami, prvom Franjevačkom hodu u Italiji, te anegdotama iz života.

Unatoč svemu lošem kroz što je u životu prošla, nije u onome što je okružuje prestala tražiti blagost, smirenost i zahvaljivati Bogu što joj je pružio križ kojim bi Ga bolje upoznala, te mu neprestano bila sve bliža. Mnoge je oduševila i potaknula u vlastitoj izgradnji. Nakon svjedočanstva je bio rad u grupama kao kratki osvrt na obnovu.

Kao što je započela sa Svetom misom, tako je i završila duhovna obnova. U svakom od nas je zapaljen plamen nade i ohrabrenja za nastavak u svoju svakodnevicu, svakodnevicu koja nije uvijek laka, ali s Njim je je sve lakše. Ohrabreni smo i potaknuti da bismo širili novo svijetlo u svojim bratstvima.

Kada nam bude teško moći ćemo se prisjetiti svakog trenutka što smo proživjeli ova tri dana i bit će nam puno lakše. I ti brate i sestro koji ovo čitaš nikad ne zaboravi:
“Čovječe, tako si dragocjen u Božjim očima,
pruži ruku, prepusti srce Božjim stazama.”

Matea Nikolić, Frama Sikirevci

8 Comments

  1. “Ohrabreni smo i potaknuti da bismo širili novo svijetlo u svojim bratstvima.” 🙂
    jako lijepi osvrt, Matea, nisam ni sumnjao da će izvještaj biti na razini…. :)))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)