Škola za animatore i Seminar za voditelje formacije Zagrebačkog područja

 

Seminar

V. seminar za voditelje formacije Zagrebačkog područnog bratstva Franjevačke mladeži (Frame) održan je od 24. do 26. veljače 2012. godine u Kloštru Ivaniću. Nakon svete mise i večere započeo je u 20 h večernji program koji je vodila područna voditeljica formacije Petra Mamić. Poslije upoznavanja podsjetili smo se što je to voditelj formacije i objasnili njegovu ulogu animatora.

Drugi dan smo imali pune ruke “posla“. Petra je imala predavanje “Voditelj formacije”, što je bilo dobro ponavljanje i podsjećanje na ulogu voditelja formacije u Frami za “stare“ voditelje, a za ovogodišnje nove voditelje formacije izvor jako korisnih informacija. U radu po grupama smo iznosili svoja mišljenja, iskustva, savjete, probleme, obogaćivali jedni druge iskustvima, idejama.  Drugo predavanje su imali Katarina Posavec i Vladimir Rosančić pod nazivom “Izazovi života u bratstvu”. U njemu su iznijeli probleme koji se pojavljuju u Frami, ali i prijedloge kako ih riješiti.

Na radionici smo imali zadatak napraviti plan formacije. Svaka grupa je imala jedan dio formacije, također i riješiti jedan od problema koji se može dogoditi u Frami na dva različita načina. Nakon plenuma, zajedno s animatorima, smo išli na misu. Nakon mise i večere, otišli smo na predstavu „Klara- svjetlo od Boga“ koju su pripremile školske sestre franjevke iz Kloštra Ivanića sa svojim novakinjama i postulanticama. Sve pohvale glumačkoj ekipi, bile su izvrsne!

Treći dan smo saželi sve što smo saznali, naučili, radili tijekom seminara i svatko je rekao malu poruku drugima kojom je motivirao i potaknuo na što bolji rad u našim bratstvima. Na kraju smo dobili zahvalnice za sudjelovanje na seminaru. Motivirani, radosni, prepuni dojmova vratili smo se kućama u srcu s porukom ovog seminara: „Ljubavlju služite jedni drugima.“ (Gal 5,13)

Antonija Perković, Frama Zagreb – Sveti Duh

Škola animatora

Draga braćo i sestre!

S radošću vas obavještavamo kako je još jedna škola animatora prošla uspješno. Naime, od 24. do 26. veljače 2012. održavala se, sada već, VI. škola animatora. Naš domaćin bila  je Frama Kloštar Ivanić čiji su nas članovi ugodno primili i smjestili. Pod geslom „Služite Gospodinu u veselju“ naučili smo: tko je animator, koja je njegova uloga u zajednici/bratstvu i kakav on mora biti zaista.

Budući da smo svi bili tek na početku tog puta služenja bilo je vrlo važno paziti, slušati, pratiti druge, ostati budan na predavanjima i bilježiti ono važno i potrebno. Osim predavanja, koje je već spomenuto, organizirani su bili radovi po grupama, analiza rada po grupama i Euharistijsko slavlje. Naravno, ne smije se zaboraviti da smo radom stekli nova poznanstva, bolje se upoznali i zabavili.

Ovu školu animatora obilježilo je i malo iznenađenje. Naše drage školske sestre franjevke radile su vrijedno te nam priredile predstavu o svetoj Klari u kojoj su i glumile. Zahvaljujemo im se od srca, uživali smo i nasmijali se  gledajući i slušajući ih. Budući da je korizma, mislili smo da ćemo ova dva dana postiti no domaćini su se i tu iskazali kao najbolji (mesa nije bilo u petak, kako i priliči). Velika im hvala za sav trud koji su uložili.

Na kraju, valja reći da je biti animator vrlo zahtjevno i odgovorno, ali zahvaljujući našim izvanrednim voditeljima  ne bismo shvatili i još jednom se uvjerili da je najvažnije nikada ne odustati. Mi smo ključ svega. Ako nikada ne krenemo, ne pokušamo ili prerano odustanemo nikada nećemo otkriti što nas čeka iza vrata.
Mir i dobro!

Ivana Matoš, Frama Koprivnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)