Ususret uskrslom Kristu – 1. korizmena nedjelja

Započeli smo korizmeno vrijeme – vrijeme posta, molitve i bratske ljubavi – kako kaže zborna molitva na samu Pepelnicu.

Na današnju, prvu korizmenu nedjelju, u prvom čitanju iz Knjige Postanka imamo izvještaj o savezu Božjem s Noom i svim ljudima poslije općeg potopa: ˝Evo, ja sklapam svoj savez s vama i s vašim potomstvom poslije vas, i sa svim živim stvorovima što su s vama: s pticama, sa stokom, sa svim zvijerima˝ (r. 9-10). Ovaj odlomak je završni dio izvještaja o općem potopu. Starinsko sjećanje na potop u zemljama Bliskog istoka postojalo je i kod drugih naroda tog područja, ne samo kod Židova. Biblijski pisac uvrstio je građu o potopu u Knjigu Postanka da zorno prikaže razorne posljedice grijeha.

Zanimljivo je da se riječ Savez , koja će obilježiti cijeli SZ, prvi puta u Bibliji spominje baš kod Noe.

Odlomak iz Prve Petrove poslanice uvršten je u današnju liturgiju jer spominje ˝Noino doba, dok se gradila korablja u kojoj nekolicina bi spašena˝ (r. 20). Voda potopa i Noina korablja ovdje su uzeti kao “protulik krštenja” koje ne odlaže tjelesnu nečistoću, nego čisti savjest (r. 21).

Evanđelje nam donosi dobro znani odlomak o Isusovoj kušnji u pustinji. Marko bilježi da je ˝odmah˝ iza krštenja Duh nagnao Isusa u pustinju (usp. Mk 1, 12). U pustinji je izraelski narod imao razdoblje svoje najdublje religioznosti jer je shvatio kako u svemu ovisi o Bogu. U sličnoj pustinji Isus proživljava iskustvo svoga naroda iz vremena izlaska. On se suprotstavlja porivima Zloga, nadvladava napast.

Četrdeset je simboličan broj u Bibliji. Četrdeset dana padala je kiša u vrijeme Noe, četrdeset dana bio je Mojsije na svetoj gori prije nego je dobio Deset zapovijedi, četrdeset dana obnavljao se Ilija u proročkom pozivu, četrdeset dana Isus je proveo u pustinji.

Nakon pustinje Isus kreće izvršiti svoje poslanje. Prepoznajmo taj slijed krštenje-pustinja-poslanje! Na krštenju smo i mi primili svoje poslanje, biti kršćani, biti svjedoci Radosne vijesti; zatim prolazimo kroz pustinju koja nas osposobljava da možemo izvršiti svoje poslanje. Nakon mnogih kušnji, izlazimo ojačani i svjesni da je Bog s nama, da On može pobijediti svako zlo i s Njime krećemo u ispunjenje Njegova plana. Sjetimo se toga kada u uskrsnoj noći budemo obnavljali svoja krsna obećanja.

Ali nemojmo se umisliti da nam nakon pustinje obraćenje nije potrebno! To nije jednokratan čin, nego odluka koju treba svakodnevno donositi. Svaki dan moramo se iznova odlučiti za Krista, napraviti taj okret za 180°, okrenuti leđa grijehu, a svoj pogled usmjeriti prema Kristu! Prepustiti mu da nas vodi i zajedno sa psalmistom uskliknuti: ˝Pokaži mi, Gospodine, svoje putove, nauči me svojim stazama! Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.˝ (Ps 25, 4-5)

Ana-Marija Kovačević, Frama Zagreb – Dubrava

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.