SHKM Sisak 2012.: U sjaju Svjetlosti

Zrak ne baš dobre kvalitete, rafinerija, željezara… ove su stvari vjerojatno među prvim asocijacijama na sam spomen Siska, što je razumljivo. No, smijemo li mi kršćani ostati na tome? Smijemo li mi biti zadovoljni jednom takvom slikom koja potiče pesimizam? Pa ne baš, zar ne? Pozvani smo tražiti Svjetlost, hoditi u Svjetlosti i biti svjetlo. Nadasve smo pozvani biti svjedoci savršenog veselja.

U tom duhu trebamo se pripremiti za ovaj nacionalni susret – ta idemo na susret s Gospodinom! Same kateheze nas pripremaju na njega; s Evanđeljem nas pozivaju da budemo svjetlo, da budemo radosni, da dođemo s osmijehom. I sama himna kaže: S osmjehom na susret krećemo, znamo Bog je s nama tu… Zato je prvi korak u pripremi: odbaciti staro razmišljanje, stara očekivanja i odjenuti se u radost, zaogrnuti se osmijehom.

Osmijehe na naša, sisačka lica, izmamio je naš biskup ovo ljeto u Mariji Bistrici kada je proglasio godinu mladih u našoj biskupiji. Od tada su počele gorljive pripreme za ovaj događaj. Susret animatora s biskupom, mjesečna klanjanja, duhovne obnove, igrokazi – sve su to susreti mladeži Sisačke biskupije koji nas pripremaju i uvode u susret sa svom katoličkom mladeži, potiču nas da svijetlimo mladima koje ćemo dočekati da bi oni vidjeli ljepotu i svijetle strane Siska i Biskupije i otišli iz Siska s jednom drugom, svijetlijom slikom od one s početka teksta.

Tako će za vrijeme samoga susreta biti prilika da se prošećete do muzeja i vidite zašto je Sisak grad hrvatskih pobjeda, zašto je na ovom mjestu obnovljena biskupija, zašto je ovo grad na gradu. Moći ćete bolje shvatiti što to znači da se nalazite na predziđu kršćanstva. Biti će prilike vidjeti gdje se to prvi puta odigrala predstava na štokavskom narječju. Moći ćete i prošetati do neke od galerija i uvjeriti se da i ovdje ima bisera umjetnosti. Za one koji ne nađu toliko vremena, neka bar prošeću do Povijesnog prstena gdje će u nekoliko prikaza vidjeti povijest Siska. Ukratko, biti će prilike da zastanete i razvučete osmijeh nad umjetnosti, prirodom i povijesti ovoga grada.

I sve to neće ispuniti svoju svrhu ako ne vidimo da se po svemu tome Gospodin proslavlja, da nam govori i zove nas k sebi. Zato je bitno dobro se pripremiti, bitno je shvatiti da se ne užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući (Mt 5, 15). Kao što se Gospodin ne skriva pred nama, ni mi se ne smijemo skrivati pod posudu. Lako je samo doći na ovaj susret i imati očekivanja od njega i drugih mladih; očekivati da nam osvijetli život ili barem jedan njegov dio. Ali mi ne smijemo biti pasivni!

Moramo si posvijestiti riječi biskupa Košića kojima nas poziva u Sisak: Krist je naše Svjetlo, da bismo i mi – po Njemu i zbog njega- postali svjetlo. Zaista idemo na osobni susret sa samim Kristom koji rasvjetljuje život koji nam upravlja korake, koji nas šalje da budemo njegovi svjedoci. Ako On svijetli svakome, i mi moramo tako, u Njemu! Tek u sjaju Svjetlosti vidimo jasno svog bližnjeg. Taj nas novi pogled na ljude i svijet tada uvodi u dublje proživljavanje vjere i osposobljava za još bolji život u vjeri.

Mi se moramo zaodjenuti Kristom, koji je Svjetlo i hoditi u toj Svjetlosti, da Svjetlost donesemo i drugima: mladima na susretu, obiteljima domaćinima u njihovoj svakodnevici pa i poslije susreta, konkretnim ljudima u svojim mjestima. Uistinu, ako svjetlo svijetli, a ne osvjetljava nikoga, ono gubi svoju svrhu. Pa ako plodove ovoga susreta zadržimo za sebe, ako ih zaboravimo ili potisnemo u drugi plan, onda susret gubi svoju svrhu. Zato se moramo otvoriti Kristu – napose onako kako se On očituje u našim bližnjima – već sada, kako bi na ovom susretu s Gospodinom doživjeli obraćenje i poslije uistinu hodili u Svjetlosti kamo i kome god pošli.

Radosno vas radosne čekamo! Mir i dobro!

Ivan Glavinić, Frama Sisak

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.