BADNJAK

Svi znamo što znači čekati: čekati autobus koji ne dolazi, poruku koja nam je važna, osobu koja kasni. Čekanje je sve, a samo ne nešto sasvim pasivno. U čekanju nastaje izmjena: jedan stoji, drugi dolazi. Na Badnjak čekanje doživljava svoj vrhunac. Misli lete, čežnje rastu, sve je dinamično…

Slavit će se rođendan! Treba se spremiti, pospremiti mnoge stvari, urediti ih i dovršiti.

Nekako, često ispada da je veća radost u iščekivanju nego u samome događaju. Tako je i Badnjak zapravo dan kada se događa najviše “akcije”. Znate već kako to izgleda; uklapamo se u bezglavi ritam užurbanih ulica ne bi li među svim tim skupim izlozima i blještavim ukrasima, ukoliko to već nismo, pronašli poklone za naše bližnje. U kući radna atmosfera: usisava se prašina, peru se prozori, stavljaju se najljepši stolnjaci, priprema se bakalar ili šaran s rižom, a miris raznovrsnih kolača ispunja sve prostorije. Odjednom se u kući pojavi i drvce koje treba okititi, i jaslice koje treba postaviti pa se treba sada usuglasiti o rasporedu ovčica koje će pasti pokraj štalice u kojoj spava naš Isusić, a napose o tome koje kuglice i lampice trebaju ove godine krasiti božićno drvce…

No, u svoj zbrci zvukova i svjetla, poklona i žurbe, napetosti i glamura ponekad nam promakne ono bitno – Badnjak je dan prije ISUSOVA rođendana.

Dan u kojem Marija i Josip traže prenoćište pitajući se hoće li naći mjesta u tvojoj kući, u tvojoj obitelji, u tvom srcu?

To se posebno očituje u Badnjoj večeri. Dobro je znati da pojam Badnjak – dolazi od staroslavenske riječi “b’deti”, što znači bdjeti, biti budan, čekati. Stoga je Badnja večer, večer u kojoj bdijemo, u kojoj se odlazeći na misu polnoćku prisjećamo da je Bog došao u tišini noći, u udaljenom mjestu, vani pred vratima grada, kao malo dijete, ležežeći u jaslama. U svetoj noći u kojoj se nije imalo što više vidjeti, nikakva senzacija, nikakav spektakl, samo novorođeno Dijete u jaslama, okruženo Marijom i Josipom. I pastiri koji žure, gledaju i vjeruju. Biti dijete! Kasnije će Isus to proglasiti kao preduvjet ulaska u Kraljevstvo nebesko.

Ono što nam na Badnjak često promakne jest – pripremiti poklon za Slavljenika.

Što bi Isus htio za rođendan? Ne razmišljamo baš o tome, zar ne?!
Neka to ovog Božića bude isto ono što je i On dao nama, ne svoje stvari, ne samo jedan trenutak, već sebe. Možda misliš da nisi neki dar, ali daruj Mu se i vidjet ćeš što je u On u stanju učiniti s tobom.

Ostaje nam još kratko čekati…

A onda; „Gledaj, velim, (…) Djetešca koje je položeno u jasle i povijeno u pelene. O čudesne poniznosti, siromaštva što zapanjuje! Kralj anđelâ, Gospodar neba i zemlje sklonio se u staju.“ (sv. Klara)

Marta Radoš, Nacionalna voditeljica formacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)