Vukovar svijetli u Drnišu

Kao i mnogi drugi diljem Hrvatske, a i izvan nje, i naša Frama je obilježila ovaj poseban dan. Dan kada su hrvatski branitelji položili svoje živote u obranu ljubljene domovine. Dan je to kada su obitelji diljem Hrvatske proplakale mnoge suze u tuzi za svojim izgubljenim bližnjima. Plakali su i oni koji ih nisu poznavali, a ipak, osjećali su tu istu bol. Istu tu bol osjećamo i na dan dvadesete obljetnice pada Vukovara.

Program obilježavanja čiji je slogan: “I u mom gradu Vukovar svijetli”, započeli smo ulaskom s upaljenim svijećama u bojama naše zastave. Nakon himne, par riječi uvoda održali su gradonačelnik Ante Dželalija, župnik fra Božo Morić i predsjednica naše Frame Drniš Ivana Kisić. Uslijedila je recitacija pjesme “Kako se piše pjesma o domovini”. Potom se čitao tekst o simbolu otpora – vukovarskoj bolnici. Snimka Vukovara iz studenog 1991. godine je dodatno potakla emocije svih prisutnih. U mnogim očima se primijetilo naviranje suza, a na licima izraze koje upućuju na bolna sjećanja. Priznajem, i mene je dotakao taj potresni video. Nismo zaboravili ni našeg poznatog spikera, urednika i ratnog izvjestitelja Sinišu Glavaševića.  Njegova „Priča o ljubavi“ je potaknula sjećanja, prisjetili smo se koliko je ohrabrujućih riječi svakog dana slao svojim sugrađanima i time im bio podrška u najtežim trenutcima.  Slijede recitacije pjesama “Vukovarski arzuhal” i “Imala sam kuću, imala sam dom”.

Naravno, nismo samo recitirali i čitali. Imali smo glazbeni dio. Pjevali smo poznate pjesme još poznatijih autora, a te pjesme su: Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj, Stop the war in Croatia, Stoji grad, Bili cvitak, Bože čuvaj Hrvatsku i Moja domovina. Po uzoru na hrvatski Band Aid, i mi smo na sličan način otpjevali pjesmu Moja domovina. I na kraju, zajednički smo molili za poginule branitelje. Par riječi zahvale uputili su fra Mario Radman i predsjednica Frame Ivana Kisić.
Kao mali znak pažnje, zapaljene svijeće smo odnijeli na gradsku Poljanu. Posložene svijeće u obliku srca, križa i imena “Vukovar” ostavljaju lijep vizualni dojam.

Na kraju svega, važno je reći da je dobro što je i naš grad sudjelovao u obilježavanju sjećanja na Vukovar, a isto tako se nadamo da će se ovakvo nešto nastaviti i u budućnosti jer, Vukovar to zaslužuje!

Tea Škiljo, Frama Drniš

3 Comments

  1. Svaka čast Frami Drniš,ovakvih primjera treba biti više i na ostalim Framama. Dana je 18.11. počela Duhovna obnova u Čabru,te smo tu večer isto prigodno obilježili u sjećanju,meditaciji i molitvi za Vukovar i sve one koji su patili ili dali život za taj grad i za našu Domovinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)