Duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva Frame 2011.


Mjesto radnje: Ilok- grad vina i kulture, značajne povijesti. Framaši su u petak 14. listopada došli s prtljagom, instrumentima, popratnim rekvizitima i otvorenim srcem kako bi što bolje i otvorenije upili duh Asiza.
Naime, tema ovogodišnjeg kapitula je povezana sa sjećanjem na skup predstavnika svih religija svijeta. Njihov dolazak potaknuo je papa Ivan Pavao II., a okupili su se u Asizu 27. listopada 1986. godine gdje su zajednički molili za mir u svijetu.

Pod vodstvom našeg Područnog vijeća, područnog duhovnog asistenta fra Robeta Ćibarića i domaćina Frame Ilok s njihovim duhovnim asistentom fra Ivanom Utjehom, započeli smo kapitul svetom misom i Euharistijskim klanjanjem. Predstavljena je i himna ovogodišnjeg Kapitula za koju su bili zaduženi framaši Frame Đakovo.

Tradicionalno spavanje u vrećama i buđenje drugi dan koji je bio bogat sadržajima i događanjima. Zanimljiva predavanja fra Igora i fra Roberta uvela su nas u rad po skupinama u kojima se raspravljalo o vjerskoj toleranciji, prihvaćanju drugih religija i njihovom (ne)shvaćanju. Nakon bogatog ručka koji su pripremili domaćini uputili smo se svatko svojim zadatkom. Određene grupe posjetile su dom za starije i nemoćne u kojem su svojom pjesmom i pojedinačnim razgovorom razveselili korisnike doma. Par grupa je imalo kućne posjete starijima i bolesnima gdje su ih uveselili poklonima i pomaganjem u nekim kućnim poslovima kako bi im olakšali i uljepšali dan. Drugi su pak dobili zadatak svjedočenja svoje vjere širiti pjesmom i plesom u centru Iloka, dok su neki anketirali građane Iloka na temu sv. Franje, događaju Kapitula i Duha Asiza. Jedna je grupa dobila pomalo ekumenski zadatak- posjetiti Evangelističku crkvu te bliže upoznati njihovo bogoslužje i način života.

Tako ispunjeni i obogaćeni, okrunili smo dan svetom misom, a poslije večere bogatim programom u kojem je svako bratstvo obradilo određenu, otprije zadanu, temu. Zanimljivim i poučnim scenskim prikazima, bogatim prezentacijama i završnom meditacijom, bratstva su pokazala svu raskoš i talent koji posjeduju. Njihov trud i zalaganje pomogli su ostalima kako bi se još više ispunili snagom Duha.

Na veliku žalost došao je i zadnji dan. Započeo je jutarnjom molitvom i pjesmom te pripravom za završnu svečanu svetu misu koja je okrunila ovaj vikend. Misu je predvodio provincijal franjevačke provincije Presvetog otkupitelja fra Željko Tolić koji nas je potaknuo da svojim mladenaštvom i osmijehom širimo poruku mira i ljubavi i da donosimo nadu i mijenjamo ovaj svijet svojim kršćanskim primjerom. Ručak- čobanac, kao prisjećanje na ovogodišnji Franjevački hod.

Ispunjena, ali pomalo žalosna srca zbog rastanka počeli su posljednji pozdravi i zagrljaji među starim prijateljstvima i novim poznanstvima, s nestrpljivim iščekivanjem nekog novog susreta u nekom drugom mjestu.

Tri predivna dana koja su u srcima svakoga od nas prisutnih utisnula nove spoznaje i temelje za buduće stavove i razmišljanja.

Hm, kako najbolje završiti već stihovima himne koja je zaživjela u srcu svih sudionika ovogodišnjeg kapitula:

Živjeti srcem duh Asiza grada,
želja je naša i odluka sada.
Slijediti Krista i njegove stope,
sijati radost, darivati osmijeh…

Josip Matezović, Frama Đakovo

3 Comments

  1. zvuci predivno! 🙂

    bas mi je zao sto nisam mogla sudjelovati, program je bio predobro osmisljen 😀

    lijepo si taj vikend pun svega lijepoga uspio skupiti u ovako mali tekstic :))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)