Duhovni kapitul Zagrebačkog područnog bratstva: “Daj mi pravu vjeru!”

Područno vijeće Zagrebačkog područnog bratstva organiziralo je VI. duhovni kapitul u Varaždinu. U tom prekrasnom gradu, od 14. do 16. listopada 2011., boravilo je 134 framaša iz različitih bratstava Frame Zagrebačkog područja. Kako bi naš boravak ondje bio što ugodniji, pobrinuli su se domaći framaši iz Frame Varaždin te ugostiteljska služba (op. hrana je bila odlična). Naravno, susretu su prisustvovali i braća franjevci i sestre franjevke. Geslo susreta bila je rečenica iz prve nam poznate franjine molitve koja je nastala kada je Franjo tragao za ispravnim putem vjere, a ona glasi: Daj mi pravu vjeru.

Duhovni Kapitul je mjesto susreta gdje zajedno svjedočimo jedni drugima te potičemo jedni druge na ustrajnost. Tako smo u petak 14. listopada puni dobre volje i ljubavi, s osmjesima na licima krenuli na put s ostalim članovima naših bratstava. U Varaždinu nas je dočekala Frama- domaćin koja je imala strpljenja za sva naša pitanja. Došavši u grad koji je naseljen još od rimskog doba, vidjeli smo puno prijatelja framaša iz drugih mjesnih bratstava, a isto tako smo upoznali nove ljude i stekli nove prijatelje.

Križni put i Euharistijsko slavlje, s početkom u 18.30 sati još je više otvorilo naša srca već spremna za dobivanje i darivanje ljubavi. Kao i na svakom Kapitulu, i na ovom smo bili podijeljeni u više grupa. Ove godine grupe su dobile imena po bratstvima Frame iz različitih zemalja svijeta. Simbolika naziva grupa nam je otkrivala našu povezanost s franjevačkom obitelji, bez obzira na jezik koji govorimo, boju kože i sl. Sv. Franjo je uspio svojim primjerom okupiti mlade u skoro svim zemljama svijeta te time pomoći ukorijeniti se zajedno u Kristu.

Već prvi dan imali smo rad po grupama koji je prethodio večernjem molitvenom programu. Poslije zajedničke molitve časoslova, pošli smo na spavanje. Idući dan nam je započeo u 7 sati. Nakon zajedničke molitve  i doručka, fra Krunoslav Kocijan održao je predavanje u kojem nam je dobro protumačio svaku riječ iz franjine molitve:

Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tmine moga srca. 

Daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao i spoznaju, 

Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinsku volju.

Potaknuti  Franjinim riječima i njegovom ustrajnošću u traganju za mirom, u grupama smo jedni drugama povjerili čvrstoću naše vjere. Drugo predavanje je održao član Franjevačkog svjetovnog reda Marko Mihajić koji nam je još više približio FSR. U drugom radu po grupama razgovarali smo o povezanosti našeg bratstva s FSR-om te aktivnostima naših bratstava u župama. Upoznavši tako druga bratstva i saznavši nešto više o njima, zaključili smo da je svako bratstvo jedinstveno, dok su temelji svakog jednaki. Tom našem zaključku pridonijeli su i mladi iz Mađarske koji su bili posebni gosti ovogodišnjeg duhovnog Kapitula.

Isti dan su bile održane i različite radionice u kojima smo sudjelovali: dok su neke grupe išle u posjet domu za starije i nemoćne, neki su išli u dječji dom, a drugi su išli molitvenim putevima kao što su: usmena molitva, meditacija, kontemplacija, itd. Prije Euharistijskog slavlja koje je bilo u 18.30 sati smo imali priliku za ispovijed. Sv. Misu su još više uljepšali brojni svirači i pjevači. Večernji program bio je vrlo zanimljiv- pun pjesme, plesa i, naravno, molitve.

U nedjelju se održala prezentacija o Svjetskom susretu Frame i Svjetskom danu mladih u Madridu. U toj prezentaciji smo pobliže otkrili potrebe framaša iz raznih zemalja u svijetu. Brojni ljudi koji nemaju osnovne životne uvjete su se istaknuli ustrajnošću i željom za dolaskom u Madrid iz najudaljenijih zemalja.

Nakon prezentacije i plenuma, na Svetoj misi je Frama Varaždin održala svečanost davanja obećanja na kojima nam je bila čast sudjelovati. Poslije tog slavlja bilo je druženje, a zatim odlazak kućama gdje smo radosni, puni ljubavi, sreće i Božjeg blagoslova pošli proširiti i podijeliti dobiveno s drugima u našim mjesnim bratstvima koji nisu mogli prisustvovati ovome susretu.

Klara Šimić, Frama Kloštar Ivanić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.