Rane sv. Franje

 Draga braćo i sestre!

Ovih dana proslavismo Rane sv. Franje, koji je nadasve važan i velik blagdan za nas franjevce, kada obilježavamo milosni događaj utiskivanja Kristovih rana u tijelo siromaška iz Asiza. Opet, ovaj blagdan je u svojoj jednostavnosti, skromnosti i poniznosti ostao neprimjećen u vrevi današnjega svijeta.
Trebamo se zapitati što taj blagdan znači za nas, je li to dan kao i svaki drugi ili nešto puno više. Naime, da bismo shvatili važnost ovoga dana treba prije svaga pogledati u temelje franjevačke karizme. Kada nas (franjevce) netko upita tko smo i što smo, najjednostavniji i najkraći odgovor kojeg možemo dati jest da naslijeđujemo Evanđelje po primjeru Sv. Franje. Tako kratak i jednostavan odgovor, a opet tako moćan. U današnje vrijeme nije nimalo lako živjeti živu vjeru i svakodnevno ”prelaziti iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje.” S toga moramo biti zahvalni dragom Bogu što nam je darovao upravo tog siromaška iz Asiza da nam bude nit vodilja i pokazatelj kako koračati radosno kroz život balansirajući kroz svakodnevne, a često i ”izazovne” životne situacije, u kojima znamo prepoznati u vlastitim životima ”savršeno veselje”.
Sv. Franjo se suobličio sa Kristom po svojim ranama preuzevši nesebično na sebe Kristove patnje koje u tom trenu postaju i Njegove patnje. Ako uzmemo u obzir da je Isus otkupio svijet na križu, svima postaje nadasve jasno da rane koje je Sv. Franjo primio imaju svoju težinu i da te rane nisu samo ”rane”. Sam Papa, danas blaženi Ivan Pavao ll., ukazao je na neprocijenjivu važnost Franjinih rana kada je na La Verni na sam blagdan Rana Sv. Franje 1993 godine izrekao molitvu:

”O sveti Franjo, na La Verni obilježeni svetim ranama, svijet čezne za tobom kao za ikonom raspetoga Isusa. Treba tvoje srce otvoreno Bogu i čovjeku, treba tvoje bose i ranjene noge, tvoje probodene i u molitvi uzdignute ruke. Žudi za tvojim slabašnim, ali snagom Evanđelja jakim glasom.

Pomozi, o Franjo današnjim ljudima da spoznaju zlo grijeha i da očišćenje od njega traže u pokori. Pomozi im da se oslobode i samih struktura grijeha koje pritišću današnje društvo. U svijesti ljudi nanovo oživi neodgodivost mira u državama i među narodima. U mladima ulij svoju svježinu života kadru da se opre zamkama mnogostrukih kultura smrti. Uvrijeđenima od svake vrsti zloće posreduj, Franjo, svoju radost umijeća praštanja. Svima koje razapinje trpljenje, glad i rat, ponovno otvori vrata nade. Amen.” (Serafsko Cvijeće, IV izdanje, str, 171, Molitva Sv. Franji obilježenom ranama, Ivan Pavao ll, La Verna 17.09.1993)

Isusove rane su bile ”poklonjene” Sv. Franji ne samo radi njega samoga već radi svih nas kao živi dokaz Isusove ljubavi i brige za sve nas. One su pokazatelj kako radosno koračati kroz život čak i onda kada nam nije do smijanja. Ponekad nisu važne naše boli i patnje koje su nam darovane već ono što ćemo učiniti sa njima, hoćemo li sjesti u jedan ugao svijeta i plakati ili ćemo se odvažiti i unatoč našim patnjama pokušati učiniti nešto dobro za ovaj svijet, unijeti malo radosti upravo tamo gdje je nema, ali gdje je najpotrebnija.
Dragi brate, draga sestro, rana na dlanovima nemaš, ali kreni, odvaži se i (p)ostani Kristovo svjetlo u ovom tmurnom svijetu.

 

Dolores Turkalj, Frama Rijeka – Trsat

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)