“Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio” – Područna škola animatora i seminar za voditelje formacije splitsko-dubrovačkog područnog bratstva

Svi znamo da su za uspješnost nacionalnih, područnih i u prvom redu mjesnih susreta nužni dobri animatori, te se stoga već tradicionalno svake godine u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu održava škola animatora. Ove godine smo za mjesto radosnog susreta odabrali „tvrđavu“  čudotvorne Gospe Sinjske, gdje su nas braća franjevci i lokalni framaši srdačno primili te nam širom otvorili vrata svoga samostana. I tako se 16. rujna u poslijepodnevnim satima u Sinju okupio poprilično lijep broj framaša željnih novih znanja koje će Kristovom providnošću prenijetu u svoja mjesna bratstva. Tijekom tri dana apostolskog zajedništva imali smo zaseban program u sklopu područnog seminara za voditelje formacije, koji je predvodila područna voditeljica formacije Perina Granić.  Ovu našu trodnevnu avanturu započeli smo, kako to već biva na framaškim susretima,  Euharistijskim slavljem, a nastavili večerom koja nam je dala snagu da oživimo Kristovu Riječ u našim srcima.
Drugi dan našeg druženja bio je i za animatore i za formatore izuzetno naporan. Nakon jutarnje molitve i doručka uslijedilo je predavanje Marte Radoš, nacionalne voditeljice formacije. Tema predavanja bila je komunikacija, a podučila nas je da je komunikacija izuzetan čin da se međusobno povežemo i postanemo „Zajedno u Kristu“. Animatori su bili podjeljeni u animatorske grupe do 6 članova te su zajedno morali razgovarati pokušavajući oživjeti snagu komunikacije čije su temelje neposredno usvojili. Iako ovogodišnji susret za voditelje formacije nosi naziv seminar više bismo ga poistovjetili s radionicom, s obzirom da to naše druženje nije bilo ispunjeno klasičnim predavanjima već smo i mi bili podijeljeni u grupe, zajedno sa animatorima. Nakon rada po skupinama uslijedio je plenum.

Poslije ručka smo imali dugu pauzu koja je završila predavanjima fra Frane Doljanina (Organizacija tematskog susreta i molitvenog susreta; samo animatori) i Perine Granić(Služba voditelja formacije u Frami; samo voditelji formacije). Nakon iznimno vrijednih predavanja uslijedio je ponovni rad po skupinama na temelju prethodnih predavanja, a teme rada bile su činjenice koju smo usvojili na predavanjima. Večernje Euharistijsko slavlje ispunilo je smisao dana kojega smo ionako proveli u iznimnom veselju. Nakon iscrpljujućeg dana slijedila je zaslužena večera. Na samom kraju dana odvila se je zabavna večer (igra voditelja formacije protiv animatora). Naime, animatori su voditeljima formacije zadali 16 zadataka koji su formatori odradili sa iznimnom marljivošću, i na kraju uzeli zasluženo pobjedu.
Zadnji dan su i animatori i formatori su imali zajedničku jutarnju molitvu nakon koje je uslijedio doručak. Radosnim korakom smo ušli u crkvu sa željom prisustva Kristovom Euharistijskom otajstvu. Nakon mise se je odvio sastanak voditelja formacije, dok su animatori imali slobodno vrijeme koje su iskoristili za šetanje po gradu „Gospine pobjede“. Završni plenum je održan u opuštenom ritmu. Razgovarali smo o samom susretu, iznosili svoje primjedbe i pohvale, a također prijedloge za nadolazeće susrete. Poslije je uslijedio zajednički ručak, nakon kojeg je došao i službeni kraj susreta. No, kao Kristovi(Franjini) sljedbenici ispred samostana smo veselim pjesmama veličali Božje veličanstvo. Na ovom smo susretu imali priliku ojačati našu pripadnost Bogu(Franji) i osjetiti snagu bratstva koje nas je i činilo ispunjenim i postojanim. Nadamo se da će znanje stečeno na ovom susretu doprinijeti još kvalitetnijim susretima i dobrom vođenju mjesnih bratstava kroz narednu framašku godinu!

Antonio Barać – Frama Vrgorac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)