“S Tobom želim poći!” Područna škola animatora i seminar za voditelje formacije osječkog područnog bratstva

Riječ animator dolazi od latinske riječi anime što znači duša, te prema tome animirati znači davati dušu nečemu, oživjeti nešto, pokrenuti nekoga. Svi znamo da su za uspješnost nacionalnih, područnih i u prvom redu mjesnih susreta nužni dobri animatori, te se stoga već tradicionalno svake godine u Osječkom područnom bratstvu održava škola animatora. Ove godine za lokaciju smo odabrali naše drage Našice, gdje su nas braća franjevci i lokalni framaši srdačno primili te nam širom otvorili vrata svoga samostana. I tako se 1.rujna u posljepodnevnim satima u Našicama okupio poprilično lijep broj framaša željnih novih znanja, od toga 27 animatora, te 12 voditelja formacije iz mjesnih bratstava koji su tijekom ta tri dana imali zaseban program u sklopu područnog seminara za voditelje formacije koji je predvodila područna voditeljica formacije Ivana Umiljanović. Ovu našu trodnevnu avanturu započeli smo, kako to već biva na framaškim susretima, Euharistijskim slavljem, a nastavili uvodnim programom u sklopu kojeg je prikazan i prigodan kratak filmić koji su snimili domaći framaši iz Našica.

Drugi dan našeg druženja bio je i za animatore i za formatore izuzetno naporan. Animatori su prvo odslušali tri predavanja koja su im održali članovi područnog vijeća, a nakon toga su ostatak dana proveli marljivo pripremajući susret na zadanu temu. Animatori su bili podjeljeni u animatorske grupe po tri do četiri člana te su oni zajedničkim snagama morali detaljno pripremiti susret koji će sljedeći dan prezentirati vijeću. Formatori su također cijeli dan bili zaposleni. Naime, iako ovogodišnji susret za voditelje formacije nosi naziv seminar više bismo ga poistovjetili s radionicom, s obzirom da to naše druženje nije bilo ispunjeno klasičnim predavanjima već smo i mi bili podijeljeni u parove te su i nama bili dodijeljeni vrlo kreativni zadaci (pripremiti poseban susret za primljenike i poseban za obećanike, načiniti priručnik za voditelja formacije, osmisliti mjesnu školu animatira…). Poslijepodnevne sate proveli smo u kreativnoj rekreaciji. Neki su izrađivali porukice koje smo podijelili župljanima poslje mise, drugi su oslikavali plakate kojima bismo pozivali mlade na framu, dok se treća skupina framaša tog poslijepodneva uputila u grad kako bi među Našičanima provela zanimljivu anketu, te na taj način propitali njihovu informiranost o Frami, sv. Franji, FSR- u… Ovaj naporan dan završili smo s misom, a navečer smo se opustili i zabavili uz zanimljive natjecateljske igre.

Zadnji dan su i animatori i formatori imali prliku pokazati što su protekla dva dana naučili. Sve grupe su prezentirale svoje susrete i zadatke, a strogi ocjenjivački sud, odnosno vijeće je iznijelo svoje kritike i pohvale za svaku grupu individualno. Komentari vijeća bili su jako pozitivni. Iako su na školi animatora većinom sudjelovali mlađi, neiskusni framaši, susrete su odradili vrhunski. Točno se moglo vidjeti da sve što su naučili na predavanjima su i nastojali primjeniti u praksi, odnosno na svojim susretima. Naravno, bilo je tu i sitnih propusta, ali niti jedan susret nije savršen. Bitno je samo da uočavamo svoje pogreške i nastojimo ih popraviti kako bi susreti bili bolji i kvalitetniji.

Naš trodnevni susret završili smo Euharistijskim slavljem koji je predvodio naš novi područni duhovni asistent, fra Robert Ćibarić. Nakon toga je uslijedio i slastan ručak i naravno podjela zahvalnica. Iako polako već umorni, taj dan smo održali i područnu skupštinu na kojoj smo raspravljali o nekim problemima te ukratko iznijeli što smo sve radili tijekom protekla tri dana.

Nadamo se da će znanje stečeno na ovom susretu doprinijeti još kvalitetnijim susretima i dobrom vođenju mjesnih bratstava kroz narednu framašku godinu!

Andrea Beč, Frama Vukovar

5 Comments

 1. strogi ocjenjivački sud, ccc.. andrea andrea 😛 😛 i da nije bilo samo područno vijeće neg i naša tiky :)) iako se ona može ubrojiti i u vijeće 😉 hvala vam svima :))

 2. Ma bravo Andrea! Odlično napisano! 🙂 I volim prvu sliku skroz na skroz! 🙂 :*
  Mateja – tišina tamo! 😛

 3. Vidi se tko se odmah prepoznao pod ovo “strogi ocjenjivački sud” :p

  Mislim jest da je to lijepo napisano ali bilo je to jos za nekih 80%(a mozda i vise) bolje samo sto se to ne moze rijecima opisati….:D

 4. 1. Tiky i je dio vijeća, pa mislim ipak je u grupi xD
  2. Pa da nisam uopće mogla dočarat kak nam je bilo dobro kad mi je bilo glupo spomenut Aninino zabijanje u staklo, Robijevo pljuvanje Tikice, moj rođendan….jer mislim da bi me tek onda Mateja Đumoć okačila na prvi stup u gradu! 🙂

 5. hvala što me podsjećaš na taj bolan trenutak moga života! 🙂
  a mislim da je i Ana jako jako sretna što ju spominješ! 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.