Bjelovar – V. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu “Meni je živjeti Krist”

Od 24. do 28. kolovoza u Bjelovaru je održan V. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Franjevačke mladeži na kojem  je sudjelovalo preko 100 framaša i framašica  iz cijele Hrvatske te 3 predstavnika Frame Bosne i Hercegovine. Svrha Seminara je bila osposobljavanje odgovornih za formaciju kako bi što bolje obavljali službe u mjesnim i područnim bratstvima. Teme su bile vezane uz razdoblje obećanja i produbljivanja poziva koji živimo u Frami.

Seminar je započeo euharistijskim slavljem u katedrali sv.Terezije Avilske, a predvodio ga je bjelovarski biskup mons.Vjekoslav Huzjak. Nakon što smo predali Gospodinu sav umor,  zazvali smo Njegov blagoslov da nam pošalje Duha Svetoga da nam otvori oči, uši i srce za nove spoznaje i iskustva te da plodovi našega rada tijekom 5 dana što ćemo provesti u Bjelovaru budu mnogostruki.

U četvrtak 25.8. framaški dan je započeo prije 7 sati. Poslije Jutarnje molitve Časoslova i doručka uslijedila su prva predavanja. Tema „Život u Kristu“  fra  Marka  Mede  nas je podsjetila  da nas Bog sve želi i imenom pozviva te da za svakoga od nas ima plan.

Drugo predavanje „Izazovi života u bratstvu Franjevačke mladeži“ je održala mlada predavačica Mihaela Rajič, predsjednica Zagrebačkog područja i članica FSR-a koja se potrudila objasniti nam da je biti kreativan i inovativan često naš navjeći izazov, ali i da nam prihvaćanje tog izazova pomaže da svakodnevno razvijamo svoje sposobnosti te da time produbljujemo spoznanje samoga sebe. Poslije svakog predavanja bio je predviđen rad po grupama u kojima su framaši imali priliku raspravljati o predavanjima, ali i izmjenjivati vlastita iskustva i stavove o dotičnim temama te time obogaćivati jedni druge.

U 18 sati smo prisustvovali slavlju sv. Euharistije u franjevačkoj crkvi sv. Antuna koje je predvodio mons. Gerard Anton Žerdin, biskup- franjevac. Poslije sv.mise nas je mons. Gerard kratkim filmom upoznao sa svojim misionarskim radom u amazonskom dijelu Perua. Nismo bili ni svjesni koliku zahvalnost i priznanje dugujemo  našim misionarima koji šire kršćanstvo i dobra djela u ime Kristovo, a bez ikakve naknade doli nade da će kao nagradu uživati gledanje lica Njegova.

Sutrašnji dan nije bio ništa manje zahtjevan. Prvo predavanje o važnosti razvijanja komunikacije u bratstvu je održala sestra Dubravka Medak.

Na konkretnim primjerima je vrlo jednostavno dočarala kako lako može doći do nesporazuma u komunikaciji. A da bi poboljšali svoje vještine komuniciranja, posebno neverbalnog, pokazala nam je kakav dojam  naše  geste ostavljaju na druge ljude, te koje su  pozitivne, tj. koje dovode do napretka u komunikaciji, a koje do njena prekida.

Sljedeće je bilo predavanje fra Kristijana Kuhara „Dokumenti Crkve o laicima“ gdje smo obogatili svoje znanje o poslanju vjernika laika u Crkvi i svijetu: „Što je duša tijelu, to neka kršćani budu svijetu.“

Popodne smo bili u posjetu  bjelovarskom  Domu za starije i nemoćne osobe. Malo tko je bio svjestan koliko je na svijetu osamljenih osoba željnih samo malo pažnje, samo malo ljubavi, samo jednog trenutka u kojem će se osjećati voljeno, željeno i važno. Njihova ozarena lica bila su nam dokaz da smo tog dana ostvarili njihove želje i obogatili njihove živote, a nesvjesno, naše još i više.

Subota je počela jednako kao i prethodni dani, molitvom nakon koje su opet uslijedila predavanja. Predavanje „Franjevačka svjetovna duhovnost u praksi“ održali su nam nacionalni predsjednik Frame Ivan Babmir i nacionalna potpredsjednica Mateja Đumić, a bit predavanja se  može izraziti citatom iz starozavjetnog teksta o Samuelu: „I Jahve zovnu: ‘Samuele! Samuele! ‘ A on odgovori: ‘Evo me!’“. To mora biti i naš odgovor kad Gospodin pozove,  moramo se  „odazvati na svaki poziv dobra“.

I posljednje predavanje je bilo o samopouzdanju i samopoštovanju u kojem nam je profesorica psihologije Ana Sarić pokazala kako se boriti protiv nedostatka samopouzdanja, tj. nedostatka vjere u vlastite sposobnosti. Objasnila nam je kako ne smijemo dopustiti da nas naše nesavršenosti deprimiraju, već nas trebaju potaknuti na daljnje izgrađivanje i usavršavanje vlastitih talenata koje nam je Gospodin s razlogom darovao i koji nas čine posebnima.

Navečer smo održali zaključni plenum na kojem smo saželi sva predavanja Seminara, posebno obrativši pažnju na konkretne smjernice i ideje koje odgovorni mogu primijeniti u svojim bratstvima. Framaši su također imali priliku s ostalima podijeliti vlastita iskustva i dojmove koje će ponijeti sa sobom sa Seminara, tj. ono što će im ostati u posebnom sjećanju i po čemu će ga pamtiti.

U nedjelju 28. Kolovoza je sv.misom u 7h završen  petodnevni seminar, a svi su se sudionici nevoljko oprostili jedni od drugih i uputili svojim kućama u različite krajeve Lijepe naše.

 Ivana Babić, Frama Runović

 VIDEO: V. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu, Bjelovar 2011.

2 Comments

  1. seminar je bio zaista konstruktivan i poticajan… važno je zaista sve to prenjeti u svojim bratstvima i to isto živjeti, samo hrabro… ,, DOĐITE K MENI ´´ Mt 11,28

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)