Svjetski susret Frame u Madridu “Daj mi pravu vjeru!”

Ako vas zanima što je 48 framaša iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine radilo u Madridu dok još nije počeo svjetski susret mladih, dok je još bilo slobodnih sjedećih mjesta u podzemnoj željeznici, dok je temperatura bila nešto ispod 40° C… nastavite čitati i saznat ćete.

11.kolovoza.2011. naš sivo-žuti autobus zaustavio se na madridskom tlu. Oko 23 sata iz njega su izašli umorni, ali uvijek radosni, framaši i uputili se prema školi u kojoj su bili smješteni idućih 10 dana. Razlog ranijeg dolaska framaša u Madrid bio je Svjetski susret Frame koji se održavao od 12-15.kolovoza.

U našem privremenom domu bilo je framaša iz više od 40-ak zemalja. Nas 400 je te dane provodilo u molitvi, razgovorima, šalama, pjesmi, plesu, igrama… U samo nekoliko dana upoznali smo kako žive i djeluju framaši u raznim državama svijeta. Bilo je to posebno iskustvo  zajedništva. Koliko god da smo različiti, svima nam je isti Onaj koji je sve stvorio, zamislio i koji sve to dalje vodi. Svjedočanstva koja smo tamo čuli nisu nikoga mogla otaviti ravnodušnima. Shvatili smo da framaši u Hrvatskoj trebaju biti sretni što im nitko ne brani širiti Radosnu Vijest, dok s druge strane, recimo,  framaši u Kini moraju skrivati svoju vjeru; obećanja imaju u ponoć a manjak duhovnih asistenata stvara im dodatne probleme. Ti mladi ljudi pomogli su da više cijenimo ono što imamo u svojoj zemlji, da bez straha govorimo o Bogu i širimo radost svojim bližnjima.

Španjolska, Poljska, SAD, Koreja, Kina, Filipini, Malavi, Panama, Nigerija, Gvineja Bisao, Italija, Malta… svaka se država na jedinstven način predstavila u večernjem zabavnom programu.

Tijekom dana imali smo predavanja u kojima smo saznali kakvo je stanje u pojedinim državama što se Frame tiče. Također smo čuli i svjedočanstva nekih framaša koji su iznijeli stvarnu sliku pojedine države. Svima su nam ova svjedočanstva bila od velike koristi, ohrabrila nas za daljnji rast u vjeri i dala nam poticaj za budućnost.

U nedjelju, 14.kolovoza, zajedno smo krenuli  autobusima do obližnjeg gradića Alcale. Cjelodnevnim druženjem  još smo više izgradili naša prijateljstva. Razgledavali smo grad i slavili Svetu Misu. Posjetili smo samostan sestara Klarisa i nakon zajedničke molitve vratili se u Madrid. Zadnju večer našeg Susreta proveli smo plešući i pjevajući. Nakon natjecanja u brzom jedenju jogurta naše druženje nastavilo se do dugo u noć.

Posljednji dan našeg programa svatko je dobio priliku da iznese svoje dojmove, pitanja, komentare.

Iako je Susret službeno završio, naše druženje se nastavilo. Svjetski susret  Frame bio nam je i odlična priprema  za susret sa Svetim Ocem.

I danas, iako je sve završilo, iako smo se svi vratili u svoje domove, pozvani smo vršiti istu zadaću. Radost, zajedništvo i vjeru koju smo ovdje primili trebamo dalje širiti. Zahvalni smo Bogu jer je i nama omogućio da budemo dio te mladeži i da zajedno rastemo i jačamo se za sve bure ovoga svijeta.

Tomislava Hodalić, Frama Zagreb- Kaptol

1 Comment

  1. “Zahvalni smo Bogu jer je i nama omogućio da budemo dio te mladeži i da zajedno rastemo i jačamo se za sve bure ovoga svijeta”…. eh baš to Tomi moja.. :)))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)