Slavimo život

Za članove Frame u Đakovu, 15. kolovoza bio je veliki dan. Naime, tog smo dana (ili točnije, večeri), u 22 sata krenuli na rekreativno-duhovno putovanje u Postire na otoku Braču. Poprilično dug put preko Bosne i Hercegovine obilježilo je slavlje, veselje i predivna, posebna atmosfera karakteristična samo za Framu. To je ambijent kakav se ne može opisati, kakav se mora doživjeti. To je ambijent zbog kojega vrijedi biti član Frame.

Putovali smo do Splita autobusom, ukrcali se na trajekt za Brač, a zatim osjetila prepustili laganom povjetarcu koji je nosio miris mora. Naš se smještaj nalazio odmah do crkve sv. Ivana Krstitelja na kojem su naši svirači, čitači i pjevači animirali mise dok smo bili tamo. Unijeli smo atmosferu s naših susreta u crkvu, a ostali su ju ljudi oduševljeno prihvatili. Raspored je boravka bio detaljno razrađen, a uključivao je jutarnju i večernju molitvu, svakodnevni odlazak na svetu misu i puno slobodnog vremena. Izazov je mnogih bila tzv. “radna skupina”, koja je svaki dan sadržavala druge članove, a njihova je dužnost bila pomaganje oko doručka, ručka i večere i održavanje reda. Naučili smo obavljati dužnosti bez gunđanja i uz vedru atmosferu. Rad u skupinama uglavnom se odvijao popodne i temeljna tema mu je bila slavljenje života. Pomogao nam je da poboljšamo međusobne odnose, naučimo nešto novo i približimo se Bogu još više. Dakako, ne smijemo zaboraviti ni zabavu, slobodne večeri, ples, pjesmu, a, najviše, hranu, kulinarska remek-djela sestara Gabrijele i Ivane uz našu malu pomoć.

Osmodnevni boravak u Postirama (plus, odlazak na Bol i Lovrečinu, između ostalog) nas je, iznad svega, produhovio, doveo do novih spoznaja, približio nas Bogu i učvrstio nam međusobna prijateljstva te stvorio neka nova, a upravo takva prijateljstva, sklopljena uz ovako otvoreno Božje djelovanje, mogu trajati duže nego ostala. Uz mnoge stvari koje smo naučili, najbitnije je, mislim, upravo to što smo naučili voljeti jedni druge i prihvaćati se onakve kakvi jesmo. Ta spoznaja dovela nas je do plesova na plaži koje su ostali kupači pokušali slijediti, glasnog grupnog pjevanja od kojeg mnogi još imamo promukle posljedice i, općenito, najljepšeg zajedništva koje si možete zamisliti, jačeg od obitelji i prijateljstva. U mnoga Božja djela vrijedna divljenja, sad se može svrstati i naš odnos, naše jedinstvo i ljubav kojoj smo se naučili na ovom nezaboravnom ljetovanju. Svatko je skupio svoj suvenir, pronašao nešto što će ga podsjećati na ovo ljetovanje, ponio bar jedan kamen ili grančicu, no što je to pored onih pravih blaga u sjećanjima koja ćemo nositi u srcima do kraja života?

Mislav Živković, Frama Đakovo

3 Comments

  1. Dovoljno je samo reci: I ZATO VOLIM FRAMU OVU, NEK’ TO ZNAJU SVI… NAJBOLJE DANE ŽIVOTA SVOG OVDJE PROVODIM.. 😀 <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.