Poruka generala Reda u Asizu 2. kolovoza 2011. godine povodom Hoda

2. kolovoza 2011. godine u Asizu generalni ministar Reda manje braće obratio se framašima iz cijeloga svijeta. Glavna je poruka bila: Živite od Njega! Živite s Njim! Živite za njega!

Dragi mladi, dobrodošli u Asiz! Dobrodošli u Sv. Mariju od Anđela! Dobrodošli u Porcijunkulu! Radostan sam što mogu i ove godine biti s vama na najznačajniji dan za sve koji vole Asiz i Porcijunkulu! Upravo ovdje je „Majka Milosrđa“ iznjedrila Red manje braće i Red siromašnih sestara sv. Klare. Ove godine obilježava se 800 godina od Klarina posvećenja ovdje u ovoj malenoj crkvici u prisustvu Franje i njegove prve braće; 800 godina otkako je Klara napustila svoju „kuću, grad i obitelj“ i „pred Marijinim oltarom prihvatila način života kojeg joj je pokazao sv. Franjo i blagoslovio papa Inocent IV., kasnije i službeno odobrivši Pravilo Reda siromašnih sestara sv. Klare. Tako je započela povijest Reda, a time i avantura mnogih sestara koje su kroz stoljeća svoj život posvetile siromašnom i raspetom Kristu.

Franjo i Klara. Klara i Franjo. Dva imena, dva fenomena, dvije neodvojive legende – kako ih je jednom Ivan Pavao II. opisao. Oboje su dopustili da ih osvoji Isus; oboje su u njemu otkrili prekrasan biser koji je sve drugo učinio relativnim. Oboje su živjeli sa srcem, dušom i umom uvijek usmjerenima ka Gospodinu, slijedeći njegove stope i uzimajući Evanđelje kao pravilo i normu za život.

Za Franju, Gospodin je Dobro, Svo Dobro, Vrhovno Dobro, ljepota, snaga, radost, sigurnost, nada… Sve. Za Klaru, Isus je najljepši od sinova ljudskih, supružnik plemenita podrijetla i najzavodljivijih osobina. Klara gleda u Isusa očima zaručnice iz Pjesme nad pjesmama. I Franjo i Klara gledaju u njega zaljubljenim srcima. Da, to su Franjo i Klara: dvoje zaljubljenika, ne jedno u drugo – kao što neki romani to prikazuju – nego oboje zaljubljeni u siromašnog i raspetog Krista.

Blažen komu je pomoć u tebi dok se sprema na svete putove! (Ps 84,6) Ovo su riječi psalmista koje su inspirirale XXXI. Hod do Asiza. Franjo i Klara našli su pravo utočište u Gospodinu, ne umjetno stvoreno utočište koje nudi uporaba opijata u potrazi za užitkom pod svaku cijenu; utočište koja se ubrzo otkrije kao potpuna iluzija, za sobom ne ostavljajući ništa osim tuge i frustracije.

Vi ste došli u Asiz nakon što ste nekoliko dana hodali prema njemu. Ovi dani mogu i trebali bi biti jedinstvena prigoda da se u svom srcu odlučite započeti unutarnje putovanje koje će vas dovesti do sljedbe Krista u pozivu na koji vas je pozvao i za koji vas je predodredio, u pozivu i misiji u kojoj On želi da se posve predate njemu – kao što su to Franjo i Klara učinili u svoje vrijeme.

Evanđelje nam govori da je Isusu u one dane prišao jedan mladić i upitao ga: “Što mi je činiti da baštinim život vječni?“ (Mk 10,17). Mladić koji je postavio to pitanje nije zabrinut samo dostizanjem raja, već traži kako ispuniti svoj život životom; kako učiniti svakodnevni život značajnim i punim. On traži istinu. Znamo kako mu je Isus odgovorio i da je mladić otišao od Isusa tužan. Nije mogao, ili nije želio, otvoriti se novim vidicima i nadići materijalno.

Tvoje srce, kao i srce svakog muškarca i žene, žudi za ispunjenjem. Često se pitaš koje je dublje značenje života, kako živjeti, zašto živjeti i za koga živjeti? Takvo je bilo i Franjino srce. Pokušao je utažiti tu žeđ zabavljajući se na ulicama Asiza sa svojim prijateljima, ali nije uspio. Pokušao je utažiti tu žeđ kao vitez, ali nije mogao. Nastavio je tražiti dok jednog dana nije pronašao križ sv. Damjana i otkrio novo lice koje će zauvijek ostati u njegovom srcu. Nastavio je tražiti po periferiji Asiza, gdje je upoznao gubavca i njegovo je srce ostalo začuđeno i ranjeno zauvijek. Pokrenut strašću pravog tragača za smislom, jednog je dana otvorio Evanđelje. Otvorio je svoje srce, slušao i pronašao ono što je tražio te odlučio živjeti to svim svojim srcem. Nedugo nakon toga Bog mu je dao braću. Tada se pojavila i Klara koja je čeznula da slijedi Krista putem kojim je kročio Franjo. Tako je počela avantura tih muškaraca i žena. Pokretani strašću zaljubljenog srca, venuli su za voljenim.

Dragi prijatelji: proširite horizonte svog života. Nemojte stati na onom površnom. Uđite u dubine vlastitog srca. Nemojte stati na djelomičnim odgovorima koje vam pružaju euforični trenutci koji ne nude autentičnu radost življenja. „Nemojte popustiti individualnim i sebičnim logikama“ (Benedikt XVI.). Kao što Evanđelje traži, sagradite svoj život na čvrstoj stijeni, a ne na pijesku. Nemojte biti zatvorenici neposrednog i relativnog. Otvorite svoja srca beskonačnom.

I ti, dragi prijatelju, poput Samaritanke, poput Franje i Klare, žeđaš za ispunjenošću. Upitaj se: Gdje mogu utažiti žeđ za puninom koja me muči? U novcu, uspjehu, slavi, umjetnom raju? Ne, jer to su idoli glinenih nogu. Na najmanji pomak padaju i razbijaju se u komadiće. Oni su kladence ispucane što vode držati ne mogu (Jer 2,13). Pijte, dakle sa izvora koji je Krist! Dopustite Isusu da on bude onaj koji će vam ponuditi vodu koja će zasigurno utažiti vašu žeđ! Tada će ta utažena žeđ, kao u slučaju Samaritanke, Franje i Klare, biti transformirana u poruku. Tada ćete potrčati i pozvati ostale mlade ljude da piju iz izvora koji je Krist. Isus je rekao: „Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.“ Zapitajmo se, dragi moji prijatelji, što nam je blago i gdje nam je srce?

Dragi mladi, otvorite svoja srca Kristu! Napravite mjesta za njega u svojim životima! On ne dolazi da bi nešto uzeo, već da bi sve dao. Čuvajte njegove putove u svojim srcima! Živite od njega! Živite s njim! Živite za njega!

fra José Rodríguez Carballo, generalni ministar Reda manje braće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)