Ne boj se! Imaj povjerenja!

U Oca koji te ljubi, koji te od prvog trena tvoga postojanja ljubi. U Onog koji ti je udahnuo život, koji ti je ocrtao crte lica. U Onog koji ti je otvorio oči i pred tebe stavio sve svoje. U Onog koji je za tebe sve učinio – koji se za tebe rodio, koji je za tebe živio, koji je za tebe govorio, koji je za tebe čuda činio. U Onog koji je zbog tebe osuđen bio, bičevan i trnjem krunjen. U Onog koji je na križ pribijen… U Onog koji ti je dao Majku, brata. U Onog koji je i danas tu.

U ovome trenutku. Kada slušaš, čitaš, razmišljaš o mjestu, vremenu, prilici u kojoj se nalaziš. Tu je… To je ono što ti je obećao. Da se ne bojiš! Da imaš povjerenja… Jer On je tu.

Zastani malo, zatvori oči, pred sebe stavi stvarnost svojega života. Sve svoje u ruke stavi i pruži ih k Gospodinu. Bojiš se? Nemaš odgovora na tolika pitanja? Osjećaš da si sam? Ne vidiš svjetla, nemaš nade? Očajan si… Zar doista postoji samo tama u tvojem srcu? Zar nema Svjetla? Zar nema Istine? Gdje je nestao tvoj Prijatelj? Gdje si ostavio Majku? Sudiš li Oca svojega i kriviš li Njega za svoje stanje? Ne misliš li, možda, da si zaboravio sve ono što ti je tvoj Prijatelj poručio.

U rečenici koju ti daje za svaki dan u godini. “Ne boj se!”. Misliš da su to prejednostavne riječi i da ti ne pružaju nikakvu utjehu!? Stani. I sjeti se Krista. Sjeti se Njegova dolaska na ovaj svijet, sjeti se one štalice, hladnoće i progona koji ga je dočekao. Sjeti se bijega. Sjeti se Njegova života puna radosti, truda, pomaganja, učenja, molitve, poslušnosti… sjeti se nesebičnosti. Sjeti se čudesa. Vjeruješ li u Njegova čudesa? Vjeruješ li da Bogu ništa nije nemoguće? Sjeti se trena kad su ga izdali. Sjeti se trena kad su ga sudili, bičevali, krunili. Sjeti se Njega, Njegova presvetog lica, svake kaplje Krvi Njegove. Sjeti se Njegove Majke. Sjeti se onih uplakanih žena. I pokušaj zamisliti kako Mu je tada bilo. Bio je sam, bio je izdan, bio je ranjen, krvav…

No, više od bilo koje rane, bole Ga naši grijesi. Bole Ga naše sumnje. Boli Ga naš očaj… Prepoznaješ li se u ovome? Koliko puta padamo, koliko griješimo i sumnjamo. A koliko smo puta očajni i mislimo da nema izlaza. A On – On je za nas svoj život živio i predao i ljudima na osudu dao. On, koji je bio čist, nevin, svet,… Bog. Bog je za nas bio spreman sve to učiniti, a mi… mi Mu za to vraćamo strahom, sumnjom, grijehom!?!

Brate, sestro, ne boj se! Krist se nije bojao kada su Ga sudili, nije se bojao kada je nosio križ, nije se bojao ni kada su Ga čavlima pribili na križ. Nije se bojao jer je znao kuda ide… kome ide i znao je da sve što čini, čini za tebe, za mene, za nas. U tom času, kad je pobijedio svako zlo, kad je dao Majku svoju nama za majku, kad je oprostio svima neznanje, ostavio je jasnu poruku… da se ne moramo bojati! Ni života, ni pada, ni bolesti, ni neprijatelja. Ne trebamo se bojati ničeg što je od ovog svijeta jer On je taj koji je pobijedio svijet, koji je pobijedio sve ono što dobro nije. On je taj koji nam je dao trajni Izvor snage, mira, ljubavi… dao nam je sebe.

Ako se bojiš, ako sumnjaš, ako imaš pitanja – ponesi sve sa sobom i dođi. Dođi pred svoga Prijatelja. Dođi, klekni ponizno, raširi ruke i predaj sve svoje Gospodinu. I ako si malovjeran i ako ti je to sve čudno, napravi iznimku i vidi. Pokušaj! Ne boj se… Jer On je taj koji neće lagati, koji te neće povrijediti, koji te neće suditi ili ogovarati. On je taj koji će ti dati snage u trenucima slabosti, On je taj koji će te zagrliti kad si sam. On je taj koji će se s tobom smijati i plakati. On je taj koji te voli više od bilo koga drugoga. On je taj koji te od samog početka želio, koji te stvorio, koji te odgajao. I kada nisi toga bio svjestan. On je taj… koji želi biti tvoje sve.

Ne želi da se bojiš, nego da se, uz Njegovu pomoć, polako uzdižeš u Nebo. Pogledaj život, pogledaj sve ljepote, promatraj sva bića i budi radostan. Jer nisi sam. Nikad nisi sam. On je taj koji ti nikad ne okreće leđa. Koji te nikad ne ostavlja samog da se boriš. Koji će ti doći u toplom pogledu djeteta, u kapi kiše, u zrakama sunca, u latici cvijeta, u letu ptica… On je taj koji je sveprisutan… Zagrli Ga.

Zagrli život, zagrli sve što ti je darovao i ne boj se… Uza te Bog je…. Imaj vjere, vjeruj u čudo koje je učinio tebi – stvorio te jedinstvenog, Njemu prekrasnog i posebnog, dao ti je talente i prilike, dao ti je osmjeh i suze, dao ti je najveći dar koji se može dati – ljubeći te, darovao ti je život. I zato znaj da si mu toliko vrijedan da je za tebe spreman sve učiniti… samo Mu dođi, otvori mu srce i dopusti Mu da te ispuni, da te voli i da bude tvoje sve…

 

Suzana Topolko, Frama Mađarevo

1 Comment

  1. Prelijepo! I snažno. Kao ona pjesma: “Ne boj se, jer ja sam s tobom, ja sam te otkupio…”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.