XLVII. Planinarski križni put, Kloštar Ivanić – Martinska Ves – Sisak

Zamislite, budite se subotu ujutro u 5 sati, još uvijek pospani i umorni, ali opet s veseljem. Spremate se jer znate da idete prema najljepšem mjestu na svijetu. Nažalost, nisam još osjetio tu privilegiju, jer živim u Kloštar Ivaniću, pa tu čast pomalo i olako shvaćam :).

Tog jutra 09.04. krenuli smo iz Kloštra Ivanića na Planinarski križni put prema našem odredištu – Sisku. Sudjelovali su mladi iz Sisačke biskupije i Zagrebačke nadbiskupije, oko 150 mladih. Nakon što smo se svi okupili ispred crkve Uznesenja BDM, bilo je malo priče kako bi trebao izgledati ovaj naš križni put, kojom rutom ćemo prolaziti te su podijeljene knjižice s križnim putom i kape.

Sva sreća, bilo je crvenih kapa pa smo tom bojom „bratstva i jedinstva“ nas nekolicina framaša pokazali naše zajedništvo :D. Izmolivši prvu postaju, krenuli smo lagano dalje našim putem prolazeći pritom kroz Ivanić Grad, Posavske Brege i Dubrovčak prema Martinskoj Vesi, gdje smo i prespavali.

Ova su mjesta dobro znana framašima, jer smo tuda prolazili na našem Hodu od Siska do Bjelovara 2009. godine. Posebno bih htio spomenuti mještane Lijevog Trebarjeva koji su nas i ovom prilikom dočekali kao kraljeve, pripremivši nam pritom jako ukusnu zakusku, što su napravili i prije dvije godine u jako ranim jutarnjim satima.

Stigavši u Martinski Ves malo smo odahnuli i odmorili se od pješačenja te se smjestili u školskoj dvorani. I ovim ću se putem ispričati svome dobrome prijatelju i svima nam dragom Tomi za prouzročenu ozljedu nastalu u tim trenutcima, nije bilo namjerno ali neka se i ovdje zna tko je jači.

Ubrzo je došlo i vrijeme za misu pa smo („žurno“) otišli do obližnje crkvice. Poslije mise bilo je i zajedničko klanjanje, te je ostalo izloženo Presveto cijelu noć. Tu smo večer proveli u lijepome druženju u pastoralnom župnom centru družeći se i pjevajući.

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za katehezu nakon koje smo se lagano spremili i krenuli dalje. Toga dana shvatili smo da smo taj PKP mogli nazvati i NKP što bi značilo Nasipni Križni Put, jer smo veliki dio puta prošli upravo hodajući po nasipima uz obližnju Savu. I tako, malo pomalo stigli smo i u Sisak gdje smo prvo u crkvi sv. Kvirina imali ručak te pogledali nekoliko skečeva koje su pripremili „kolege suputnici“.

No, to još nije bio kraj našeg puta, pa smo nastavili dalje prema sisačkoj katedrali gdje smo imali misu koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Poslije mise proveli smo neko vrijeme družeći se u dvorištu katedrale gdje smo se pozdravili s novim prijateljima koji su nam pravili društvu ova dva dana, te smo krenuli kući.

Što reći pametno kao neki zaključak osim da nam je vrijeme proletilo i da se svi radujemo novome križnome putu. Živi i i zdravi bili, nemojte zamjeriti što ste izgubili tih nekoliko minuta čitajući ovo.

Ivan Andrijević, Frama Kloštar Ivanić

3 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.